USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Посадовця ВСУ, який виправдовував агресію РФ і чекав на новий наступ росіян, викрила СБУ

Зловмиснику загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна
суддя агітатор_1
Затримання чиновника
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки України зібрала доказову базу на очільника одного зі структурних підрозділів Верховного суду. Посадовець виправдовував збройну агресію РФ і тимчасову окупацію нашої держави, повідомили в пресслужбі СБУ.

У розпорядженні Служби безпеки є записи розмов, в яких фігурант заперечує суверенітет України та пропонує віддати окупантам південні регіони, у тому числі Одеську та Херсонську області.

"Також у спілкуванні зі своїм підлеглим чиновник героїзував найманців російської приватної військової компанії "Вагнер" та підтримував їхню участь у війні проти України. Крім того, посадовець пропонував розпочати новий наступ на країну з Північного напрямку для захоплення Львова та сусідніх регіонів. І висловлював свої надії на швидку окупацію ворогами з подальшим встановленням на території України кремлівського режиму", – зазначили силовики.

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти підривної діяльності чиновника на користь країни-агресора.

Під час обшуків за місцем проживання зловмисника виявили:

  • мобільні телефони та комп’ютери із доказами злочинних дій;
  • майже 300 необлікованих набоїв до стрілецької зброї;
  • спеціальний технічний засіб незаконного стеження;
  • ⁠прокремлівську літературу.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників, вчинені службовою особою).

Новини за темою: В Україні можуть позбавити колаборантів отримання пенсії. Як це буде

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Подібні випадки

П’ять років реального позбавлення волі без конфіскації майна отримав депутат Черкаської міської ради за виправдовування російської агресії.

Засуджений входив до складу депутатської фракції забороненої політичної партії "Опозиційна платформа – за життя" в Черкаській міській раді та нині є помічником народного депутата України, повідомили в пресслужбі обласної прокуратури. Як вказує "Суспільне", йдеться про Олександра Замирайла.

Прокурор у суді довів, що депутат упродовж червня – липня 2022 року в розмовах зі своїми близькими родичами та знайомими висловлював проросійські погляди та наративи російської пропаганди. А також виправдовував та визнавав правомірною російську агресію, підтримував дії окупантів на території Україні.

"Захоплювався правлінням президента Росії, звеличував російську армію та волів перемоги РФ над Україною, розраховуючи обійняти державні керівні посади в разі окупації Черкащини. У спілкуванні засуджений казав: "За побєду Росії на нашей многострадальной украінской зємлє. Надо єйо очістіть. На вас вся надежда. На вас очень большиє надежди!" – зазначили в прокуратурі.

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно? Повнолітні чоловіки з 18 травня мають оновити дані в ТЦК: Кому йти до військкомату не потрібно?
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати
Росія готує на травень Росія готує на травень "тришаровий" план дестабілізації ситуації в Україні, – ГУР