USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Депутат Черкаської міськради Замирайло отримав п'ять років ув'язнення за виправдовування агресії РФ

На цей час вирок суду не набрав законної сили, оскільки триває передбачений законом строк на його апеляційне оскарження сторонами кримінального провадження
Замирайло
Під час судового засідання
Джерело: Черкаська обласна прокуратура

П’ять років реального позбавлення волі без конфіскації майна отримав депутат Черкаської міської ради за виправдовування російської агресії. Засуджений входив до складу депутатської фракції забороненої політичної партії "Опозиційна платформа – за життя" в Черкаській міській раді та нині є помічником народного депутата України, повідомили в пресслужбі обласної прокуратури. Як вказує "Суспільне", йдеться про Олександра Замирайла.

Прокурор у суді довів, що депутат упродовж червня – липня 2022 року в розмовах зі своїми близькими родичами та знайомими висловлював проросійські погляди та наративи російської пропаганди. А також виправдовував та визнавав правомірною російську агресію, підтримував дії окупантів на території Україні.

"Захоплювався правлінням президента Росії, звеличував російську армію та волів перемоги РФ над Україною, розраховуючи обійняти державні керівні посади в разі окупації Черкащини. У спілкуванні засуджений казав: "За побєду Росії на нашей многострадальной украінской зємлє. Надо єйо очістіть. На вас вся надежда. На вас очень большиє надежди!" – зазначили в прокуратурі.

На цей час вирок суду не набрав законної сили, оскільки триває передбачений законом строк на його апеляційне оскарження сторонами кримінального провадження.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні забезпечували співробітники УСБУ в Черкаській області.

Під час судового засідання
Джерело: Черкаська обласна прокуратура

Більше про депутата

Серед іншого, ще торік Замирайло та його дружина в розмовах зі своїм оточенням обурювалися обміну українських військовополонених, зокрема бригади "Азов".

Його засудили до п'яти років позбавлення волі без конфіскації майна за ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування збройної агресії РФ проти України та глорифікація її учасників.

Попри те що політик чекав окупації України, він разом із дружиною, якій оголосили підозру за цією самою статтею, вирішив іммігрувати до США. Замирайла вдалося затримати напередодні виїзду. 

Відомо, що чиновник також був помічником депутата від "ОПЗЖ" Василя Німченка.

Заборона "ОПЗЖ"

15 вересня 2022 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного суду України відхилив апеляційну скаргу проросійської партії "Опозиційна платформа – За життя" і в такий спосіб остаточно заборонив її діяльність.

Рішення про заборону "ОПЗЖ" ухвалили на підставі указу президента та рішення РНБО, що ґрунтувалися на доказах деструктивної діяльності партії, зібраних СБУ у відповідь на загрози національній безпеці.

Новини за темою: У фінансуванні забороненої партії "ОПЗЖ" виявили ознаки кримінального правопорушення, – НАЗК

У спецслужбі додають, що йдеться передусім про демонстративну підтримку та популяризацію агресивної антиукраїнської політики Росії як на рівні керівництва, так і рядових її членів.

"ОПЗЖ" фактично ретранслювала офіційну позицію країни-агресорки щодо України та завдавала значної шкоди інтересам нашої держави. Правоохоронці встановили причетність головних функціонерів "ОПЗЖ" до діяльності, що створює реальні загрози національним інтересам, безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України.

Новини за темою: Екс-"ОПЗЖ" допомогла "просунути" у парламенті 257 рішень: Дослідження "ЧЕСНО"
Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи