USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні можуть позбавити колаборантів отримання пенсії. Як це буде

Це не означає, що усіх мешканців тимчасово окупованих територій позбавлять пенсій
гроші пенсія
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні громадян, які працювали у незаконних органах, утворених російськими окупантами на тимчасово захоплених територіях, хочуть позбавити пенсій. Про це в ефірі телемарафону розповіла перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак.

Так, уряд не припинив виплату пенсій українцям, які після початку повномасштабної війни опинилися на тимчасово окупованих РФ територій, при цьому пенсіонери мали два варіанти, щоб отримати свої гроші.

"Держава піклується про своїх громадян, зокрема, про тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях після 24 лютого, і також тих, які знаходяться в зоні бойових дій. Тому принципова політика, що пенсії продовжують виплачуватися всім громадянам", – нагадала Марчак.

При цьому існує два варіанти щодо того, як громадяни можуть отримати пенсію:

  • перший – це банківські рахунки. На ТОТ проживають майже 2,9 мільйона пенсіонерів, 81% отримують пенсію на карткові рахунки;
  • другий – 19% отримують виплати через "Укрпошту". Але поштарі не можуть дістатися до тих територій, які тимчасово окуповані або ведуться бойові дії. Тому з доставкою цих пенсій є складнощі.

Однак на той час ніхто не враховував того факту чи пенсіонери на ТОТ є патріотами своєї країни, чи пішли на співпрацю з окупантами та отримали роботу у незаконних відомствах.

Нині за законом немає підстав відмовити в оформленні пенсій українцям, які брали участь у збройній агресії проти України чи працювали в окупаційних органах, а потім приїхали на деокуповану територію й досягли пенсійного віку.

"Якщо людина відверто вела підривну діяльність проти України, працювала в державних органах РФ, чи збройних формуваннях Росії, чи на території ОРДЛО після початку російської агресії – не будемо платити такій людині пенсію і витрачати кошти наших платників податків, щоб платити пенсію тим, хто підтримував агресора", – пояснила заступниця міністра.

Що відомо про новий законопроєкт?

Нещодавно Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №9453, який передбачає зміни до законодавства щодо пропорційного обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України.

Зокрема, у ньому пропонують:

  • врегулювати питання обчислення розміру пенсії пропорційно до страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали в Україні та за її межами;
  • врегулювати питання зарахування стажу, набутого за період роботи в державах, які входили до складу колишнього СРСР;
  • визначити умови пенсійного забезпечення військових, які мають страховий стаж, набутий у РФ.

Водночас це не означає, що усіх мешканців окупованих територій позбавлять пенсій. Нововведення стосується винятково тих людей, які підтримували російську агресію та допомагали окупантам.

Так, нещодавно уряд вніс зміни до постанови, згідно з якою пенсіонери з окупованих територій зможуть відновити виплати через відеозв'язок.

Як це працює?

Марчак зазначила, що якщо ухвалять новий законопроєкт щодо обчислення страхового стажу особам, які працювали за межами України, то інформацію про стаж таких людей перевірять за Реєстром застрахованих осіб, який адмініструється Пенсійним фондом України.

Відповідно, у них буде пробіл щодо підтвердження свого страхового стажу за цей період. Щоб підтвердити свій стаж, пенсіонерам доведеться надати відповідні документи. Наприклад, такі, що вони працювали в адміністрації окупаційної влади в ОРДЛО. На підставі нового законопроєкту людям відмовлять у нарахуванні пенсій.

Новини за темою: З 1 вересня в Україні зміняться виплати для ВПО. Хто перестане отримувати допомогу від держави
Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
Не заміна 100 тисяч Не заміна 100 тисяч "бойових", а додаткова виплата: В Міноборони пояснили, хто зможе отримати додаткові 70 тис. гривень