USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Кількість українських біженців у Польщі знову зростає, – Євростат

Найближчі місяці покажуть, у якому напрямку розвиватиметься ситуація
біженці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Вперше з березня 2023 року зросла кількість українських біженців, які перебувають під тимчасовим захистом у Польщі. На кінець жовтня цього року ця цифра перевищила 957 тисяч осіб, що свідчить про зміну нинішньої тенденції до зниження, повідомили в пресслужбі Міграційної платформи EWL із посиланням на дані Євростату.

Кількість українських біженців у Польщі у жовтні зросла приблизно на 2 тис. осіб порівняно з вереснем. У березні 2023 року кількість українських біженців у Польщі становила 995 тисяч осіб і поступово зменшувалася.

"Кілька місяців тому спостерігали зростання хвилі виїзду громадян України з Польщі. Зараз ця тенденція змінюється. Оскільки стає холодніше, триває війна, а Росія посилює свої атаки на енергетичну інфраструктуру України, бачимо збільшення кількості біженців. Крім того, в кінці року у Польщі традиційно більше пропозицій роботи в таких сферах, як логістика чи електронна комерція, які доступні для людей без досвіду та знання мови", – коментує дані прессекретар Міграційної платформи EWL Анатолій Зимнін.

На думку експерта, зазначені обставини можуть сприяти збереженню тенденції напливу біженців до Польщі. Але найближчі місяці покажуть, у якому напрямку розвиватиметься ситуація.

Новини за темою: Кількість українських біженців у ЄС знову зросла: У яких країнах їх більше

Дані Євростату свідчать, що в усьому Європейському Союзі спостерігається збільшення кількості громадян України, які знаходяться під тимчасовою охороною. У жовтні 2023 року ця кількість перевищила 4,162 мільйона осіб, що є зростанням на понад 50 тис. протягом місяця.

Польща припинить допомогу українським біженцям наступного року

Хоча уряд Польщі був одним із найпалкіших прихильників України та допомагав захиститися від вторгнення Росії, пропонуючи фінансову та військову допомогу та слугуючи воротами для західних поставок, зв'язки між двома країнами погіршуються. 

"Підтримка біженців, яка охоплює скасування вимог про проживання та надання дозволів на роботу, безплатний доступ до шкіл, медичного обслуговування та сімейних допомог, не буде продовжена в наступному році, повідомив телеканалу Polsat офіційний представник уряду Пьотр Мюллер", – зазначають ЗМІ.

Як уточнив Мюллер, "ці правила просто перестануть діяти наступного року".

Раніше ми писали, що за останні місяці кількість українських біженців, які покидають Польщу і прямують до Німеччини, значно збільшилася. Серед основних факторів – наявність друзів і знайомих у Німеччині, вищі заробітки та соціальні виплати.

Читайте також:
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров