USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

У Польщі ще не продовжили тимчасовий захист для українців

Номер PESEL зі статусом UKR для громадян України діятиме до 4 березня 2024 року
біженці
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Продовження посвідок про тимчасовий захист у Польщі до 4 березня 2025 року не стосується громадян України, а поширюється лише на громадян третіх країн, які легально проживали в Україні на момент повномасштабного вторгнення. Про це повідомило Посольство України у Польщі.

18 січня Польща продовжила дію посвідок про тимчасовий захист іноземців до 4 березня 2025 року. Відповідна інформація опублікована на сайті польського уряду. У посольстві України у Польщі роз'яснили, що продовження не стосується громадян України.

"Громадяни України, що отримали тимчасовий захист у Польщі на основі Спеціального закону від 12 березня 2022 року, тобто отримали номер PESEL зі статусом UKR, станом на 18 січня 2024 року можуть перебувати у Польщі на підставі цього статусу до 4 березня 2024 року", – йдеться на сторінці відомства.

Зазначається, що згідно з інформацією, яка розміщена на офіційній сторінці Управління у Справах іноземців, продовження терміну дії довідок про користування тимчасовим захистом не означає продовження терміну дії тимчасового захисту громадян України (PESEL зі статусом UKR).

Вказані довідки про користування тимчасовим захистом видавалися громадянам третіх країн, що на момент початку повномасштабного вторгнення легально проживали на території України і які приїхали до Польщі, тікаючи від війни.

Новини за темою: Японія запускає нову програму підтримки для переселенців з України

Продовження терміну дії посвідчень про тимчасовий захист до 04.03.2025

Механізм тимчасового захисту, запущений імплементаційним рішенням Ради ЄС у березні 2022 року спочатку на один рік, був знову продовжений ще на один рік до 4 березня 2025 року. Таким чином, термін дії сертифікатів тимчасового захисту, виданих до цього часу, також подовжено подібним чином.

Положення не дають правових підстав для заміни вже виданих посвідчень у зв’язку з продовженням тимчасової охорони. Документи містять відповідну відмітку про продовження строку їх дії через закон. Тому іноземці, які вже отримали посвідки, можуть і надалі використовувати їх як документи на проживання, що підтверджують їхній правовий статус.

Іноземці, на яких не поширюється дія Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни та належать до категорії переміщених осіб, перелічених в імплементаційному рішенні Ради ЄС про наявність масового припливу осіб, переміщених з України, можуть скористатися тимчасовим захистом на території Польщі. У такому разі підтвердженням використання тимчасового захисту є довідка, видана Управлінням у справах іноземців.

Як отримати сертифікат

Заяви на видачу сертифіката можна подати:

  • поштою за адресою: Управління у справах іноземців, вул. Taborowa 33, 02-699 Варшава,
  • електронною поштою: [email protected],
  • в електронному вигляді через платформу ePUAP,
  • особисто в офісі по вул. Taborowa 33 у Варшаві.

До заяви іноземець повинен додати:

  1. копію проїзного документа з підтвердженням в’їзду на територію Польщі від 24 лютого 2022 року,
  2. копію документа, що підтверджує право на захист або легальне перебування в Україні до 24 лютого 2022 року на підставі дійсної посвідки на постійне проживання,
  3. заяву про неможливість повернення в країну або регіон походження,
  4. копії документів про спорідненість з особами, які мають право на тимчасовий захист, щодо дітей або інших близьких родичів, які проживали однією сім’єю.

Після позитивної перевірки заявки співробітник офісу зв’яжеться з іноземцем і домовиться про дату особистого отримання довідки. Для отримання довідки необхідно мати оригінали документів, що додаються до заяви. Сертифікат буде видано тільки після підтвердження їх відповідності оригіналу.

Якщо іноземець не відповідає умовам тимчасового захисту, він або вона отримає рішення з цього питання поштою або через платформу ePUAP.

Слід зазначити, польське видання Dziennik Gazeta Prawna повідомляє, уряд Польщі працює над поправкою до спецзакону, яка передбачає продовження терміну перебування українських біженців до 4 березня 2025 року. Вона буде подана до Сейму найближчими тижнями.

Нагадаємо, на кінець листопада 2023 року в країнах Європейського Союзу кількість українських біженців становила майже 4,3 млн осіб. Основними країнами Євросоюзу, які прийняли бенефіціарів тимчасового захисту з України, були Німеччина (1 235 960 осіб; 28,9% від загальної кількості ЄС), Польща (955 110; 22,3%) і Чехія (369 330; 8,6%).

Порівняно з кінцем жовтня 2023 року найбільше абсолютне зростання кількості бенефіціарів спостерігалося в Німеччині (+20 595; +1,7%), Чехії (+4 880; +1,3%) і Норвегії (+4 180; +6,9%). При цьому кількість українських переселенців знизилася в таких країнах як Польща – на 5,5 тис. осіб; Італія – на 160; Франція – на 125; Люксембург – на 15.

Читайте також:
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн Угорщина не видаватиме Україні військовозобов’язаних біженців, – віцепрем’єр-міністр Шем’єн
Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС Чехія не підтримує військових ухилянтів з України, – глава МЗС
Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина