USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, – глава правління НАК "Нафтогаз України"

Наразі єдина причина продовження виконання контракту з "Газпромом" полягала в забезпеченні енергетичної безпеки країн Центральної Європи, які дуже залежать від російського газу
Олексій Чернишов

Олексій Чернишов

Джерело: Лівий берег

НАК "Нафтогаз України" подала позови до судів у Сполучених Штатах Америки, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи. Про це повідомив глава правління компанії Олексій Чернишов.

"Ми розпочали судовий процес проти "Газпрому" щодо оплати за транзит газу та ініціювали друге провадження в міжнародному арбітражному суді проти Російської Федерації щодо захоплення державних активів у Криму у 2014 році. Трибунал в Гаазі вже виніс рішення по цій справі, яким зобов'язав Росію виплатити нам 5 млрд доларів. Зараз подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, які підлягають арешту, та забезпечити виконання рішення", – заявив Чернишов.

Посадовець пояснив, що наразі єдина причина продовження виконання контракту з "Газпромом" полягала в забезпеченні енергетичної безпеки країн Центральної Європи, які дуже залежать від російського газу.

"Саме тому ми продовжили постачати газ у Словаччину. Ви будете здивовані, якщо я скажу, що кошти, які отримує "Нафтогаз" за цей транзит, менше від його вартості. Цей контракт закінчується 31 грудня 2024 року, і ми не маємо наміру укладати новий", – зазначив Чернишов.

Цей транзит становить 14 млрд куб. м на рік, а Європа споживає близько 350 млрд куб. м. За словами Чернишова, це не критичний обсяг.

"Крім того, запаси газу наприкінці зими складають 65%. Я не передбачаю дефіциту блакитного палива в Європі у 2025 році, оскільки LNG та інші види газу стають більш доступними. Україна завжди заявляла, що хоче бути надійним партнером для Європи", – резюмував очільник компанії.

Чи продовжить Україна транзит російського газу до ЄС?

Україна не планує переговори з Росією про продовження контракту на транзит її газу до Європи після завершення терміну дії наприкінці 2024 року. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив на пресконференції.

"Ми, звісно ж, не збираємось вести перемовини з країною-агресором стосовно транзиту газу", – сказав Шмигаль.

Водночас очільник уряду зазначив, що держава мала неодноразові перемовини на європейських майданчиках із тамтешніми лідерами на базі Єврокомісії.

Ми повідомляли, що Європейський Союз готується виключити можливість продовження угоди з Росією щодо транзиту газу через Україну після того, як термін її дії закінчиться в кінці року.

Згодом стало відомо, що Європейський Союз не бачить необхідності продовжувати угоду.

Читайте також:
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави
Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн Замість будувати метро на Виноградар, поклав кошти на депозит: Підрядник заробив на відсотках понад 139 млн грн
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду Мін'юст арештував майно ексголови Верховного суду