USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

ЄС не бачить потреби продовжувати контракт на транзит російського газу через Україну

Австрія, Італія та Словаччина зможуть отримати альтернативні джерела постачання
Газпром
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз не бачить необхідності продовжувати угоду про транзит російського газу до Європи через Україну, що закінчується наприкінці року. Про це заявила єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон, передає Reuters.

За її словами, аналіз Євросоюзу показав, що країни, які обслуговуються транзитним маршрутом газу, зокрема Австрія, Італія та Словаччина, зможуть отримати альтернативні джерела постачання.

"Ми не зацікавлені у продовженні тристоронньої угоди про транзит газу з Росією, термін дії якої спливає до кінця цього року", – уточнила Сімсон на засіданні комітету парламенту ЄС.

Вона зазначила, що "існують альтернативні рішення для постачання до цих країн, які все ще отримують частину газу українським маршрутом".

Європа майже позбулася імпорту російського газу після того, як Росія скоротила постачання газу до Європи після вторгнення в Україну у лютому 2022 року. За даними S&P Global Commodity Insights, Європа отримує близько 12 млрд кубометрів газу на рік через Україну. До війни Росія постачала Європі 155 млрд кубометрів газу на рік.

Аналітики кажуть, що припинення транзитної угоди з Україною може спричинити невелике зростання європейських цін на газ, але не поставить під загрозу загальну енергетичну безпеку Європи. Країни ЄС вклали значні кошти в зріджений природний газ (ЗПГ) та відновлювані джерела енергії, щоб замінити постачання з Москви. Різке падіння попиту на газ також допомогло.

Відповідно до п'ятирічної угоди про транзит між Москвою та Києвом, підписаною у 2019 році, Росія експортує газ до Європи через Україну та платить за використання трубопровідної мережі.

Раніше ми повідомляли, що Європейський Союз готується виключити можливість продовження угоди з Росією щодо транзиту газу через Україну після того, як термін її дії закінчиться в кінці року.

Читайте також:
Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ
Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ