USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

ЄС готується припинити транзит російського газу через Україну, – Bloomberg

Виконавча влада блоку обговорить це питання з країнами-членами в лютому, перш ніж офіційно представити план міністрам енергетики на зустрічі в Брюсселі 4 березня
Газ
Ілюстративне фото
Джерело: Міністерство енергетики

Європейський Союз готується виключити можливість продовження угоди з Росією щодо транзиту газу через Україну після того, як термін її дії закінчиться в кінці року. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на ознайомлені джерела.

За словами джерел, виконавча влада ЄС аргументує це тим, що навіть країни, які найбільше залежать від російських поставок, включаючи Австрію і Словаччину, зможуть знайти альтернативні джерела постачання у разі припинення поставок.

"Єврокомісія провела попередній аналіз потенційних сценаріїв, що можуть виникнути в результаті розірвання транзитної угоди, включаючи моделювання альтернативних джерел. Серед яких - покриття дефіциту коштом "Турецького потоку" і доставка російського газу до українського кордону, звідки паливо могло б вирушати до Австрії, Словаччини і Чехії в межах нової угоди з Україною", - пише видання.

І додає, що виконавча влада блоку обговорить це питання з країнами-членами в лютому, перш ніж офіційно представити план міністрам енергетики на зустрічі в Брюсселі 4 березня.

Раніше

Цього тижня Україна заперечила, що готова переглянути транзитну угоду з Росією після того, як прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив про таку можливість.

"Європа все ще отримує російський газ через Україну і Туреччину. Регіон успішно заміщує втрачені поставки з "Північного потоку". Не вдаючись до санкцій, ЄС чітко дав зрозуміти, що блок повинен прагнути зменшити свою газову залежність від Москви. Росія є другим найбільшим постачальником скрапленого природного газу в регіон після США.

Австрія, наприклад, продовжує отримувати більшу частину газу з Росії, причому платежі "Газпрому" за довгостроковим контрактом зростають через підвищення цін на паливо з початком повномасштабної війни в Україні, зазначають журналісти.

Шлях через Україну, як і раніше, залишається ключовим транзитним маршрутом, попри те, що фактичні обсяги транзиту через газопровід становили менше ніж 40% від узгоджених.

Додамо

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо вкотре оскандалився через висловлювання про Україну. Цього разу політик заявив, що Києву варто відмовитися від частини захопленої території, щоб "закінчити війну".

"Повинен бути якийсь компроміс... Чого вони очікують, що росіяни покинуть Крим, Донбас і Луганськ? Це нереально", – сказав прем'єр, який відомий своїми проросійськими поглядами.

Війна з "Газпромом"

Україна не має наміру продовжувати контракт на транспортування російського природного газу до Європи після 2024 року, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у пресслужбі Кабміну.

"Позиція української сторони однозначна: контракт на транспортування завершується наприкінці цього року, ми не маємо наміру домовлятися з росіянами й подовжувати контракт, про що прем'єр-міністр України повідомив свого словацького колегу", – поінформувала пресслужба.

Однак, зазначили в пресслужбі, Україна може говорити з європейською країною (членом ЄС) про використання своєї газотранспортної мережі.

Читайте також:
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено
Активізація ворожих військ на Харківщині – це ворожа ІПСО, - ОСУВ Активізація ворожих військ на Харківщині – це ворожа ІПСО, - ОСУВ "Хортиця"
Командувач Сухопутних військ Павлюк вважає, що втрата Часового Яру не мала б Командувач Сухопутних військ Павлюк вважає, що втрата Часового Яру не мала б "вирішального значення"