USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Законопроєкт про угоду зі слідством відповідає світовій практиці, – Стефанішина

Урядовиця зазначила, що угоди про визнання винуватості є дуже поширеною світовою практикою
Ольга Стефанішина
Ольга Стефанішина
Джерело: Слово і діло

Законопроєкт №11340 про підвищення ефективності укладання угод про визнання винуватості відповідає світовій практиці та вже проходить оцінку Європейської комісії в рамках звіту про розширення. Про це заявила віцепрем'єр-міністерка із питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, передає "Інтерфакс-Україна".

"Угоди про визнання винуватості є дуже поширеною світовою практикою. Ця практика є вже і в Україні. Однак чинний механізм малоефективний, що відзначено в оцінках міжнародних експертів", – сказала Стефанішина.

Вона зазначила, що саме тому підвищення ефективності укладенні угод передбачено Державною антикорупційною програмою на 2023-2025 роки, Планом України (Ukraine Facility), а також звітом по Україні у рамках Пакета розширення, тобто є частиною плану реформ, узгодженого з європейськими партнерами.

Крім того, Стефанішина наголосила, що цей документ досягає поставленої мети – розширює можливості для сторони обвинувачення заохочувати осіб до укладення угод – та відповідає світовій практиці угоди зі слідством. Акт уже проходить оцінку ЄК у рамках звіту про розширення та буде доопрацьований у разі коментарів до нього. Закликаю не піддаватися маніпуляціям.

Передісторія

Нагадаємо, 18 липня Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт № 11340 щодо угоди зі слідством у провадженні по корупційним злочинам. "За" проголосував 231 нардеп.

Тобто підозрюваних у корупції чиновників можуть звільнити від покарання в обмін на штраф.

У такому разі розмір штрафу визначається у таких межах:

  • від 204 тисяч грн до 2,04 млн грн – у разі вчинення кримінального проступку;
  • від 2,057 млн до 20,4 млн грн – у разі вчинення нетяжкого злочину;
  • від 20,417 млн до 102 млн грн – у разі вчинення тяжкого злочину;
  • від 102 млн грн до 204 млн грн - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

У разі звільнення від покарання, встановлюється іспитовий строк від двох до шести років.

У висновку Антикорупційного комітету ВРУ щодо законопроєкту вказано, що "у проєкті закону виявлено окреме положення, що містить корупціогенний фактор". Зокрема підозрювані чи обвинувачені у корупційних кримінальних правопорушеннях, у тому числі організатори таких злочинів, можуть відкупитися від суворого покарання, не викриваючи жодних співучасників та не надаючи інформацію про інші відомі їм злочини.

Читайте також:
Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд
Справа Віталія Кропачова: Бізнесмена залишили в СІЗО до початку листопада без права внесення застави Справа Віталія Кропачова: Бізнесмена залишили в СІЗО до початку листопада без права внесення застави
Справа ТОВ Справа ТОВ "Краснолиманське": Двом підозрюваним у справі продовжили запобіжний захід
Мільйонні зловживання на закупівлі консервів під час війни: Судитимуть посадовців Одеської ОВА Мільйонні зловживання на закупівлі консервів під час війни: Судитимуть посадовців Одеської ОВА