USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Шмигаль розповів, чи продовжить Україна транзит російського газу до ЄС

Україна готова розглянути транзит російського газу, якщо на цьому наполягатиме Євросоюз
газ, газові труби_1

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Україна не планує переговори з Росією про продовження контракту на транзит її газу до Європи після завершення терміну дії наприкінці 2024 року. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив на пресконференції.

"Ми, звісно ж, не збираємось вести перемовини з країною-агресором стосовно транзиту газу", – сказав він.

Водночас очільник уряду зазначив, що держава мала неодноразові перемовини на європейських майданчиках із тамтешніми лідерами на базі Єврокомісії.

"Якщо хтось з європейських партнерів виступить транзитером уже свого газу, ми готові таку послугу надавати, так як і робили це до цього часу відповідально перед європейськими партнерами. Тут ініціатива на боці ЄС, на боці наших європейських партнерів", – додав Шмигаль.

Раніше

Ми повідомляли, що Європейський Союз готується виключити можливість продовження угоди з Росією щодо транзиту газу через Україну після того, як термін її дії закінчиться в кінці року.

Згодом стало відомо, що Європейський Союз не бачить необхідності продовжувати угоду.

Нагадаємо

Європа майже позбулася імпорту російського газу після того, як Росія скоротила постачання газу до Європи після вторгнення в Україну у лютому 2022 року. За даними S&P Global Commodity Insights, Європа отримує близько 12 млрд кубометрів газу на рік через Україну. До війни Росія постачала Європі 155 млрд кубометрів газу на рік.

Аналітики кажуть, що припинення транзитної угоди з Україною може спричинити невелике зростання європейських цін на газ, але не поставить під загрозу загальну енергетичну безпеку Європи. Країни ЄС вклали значні кошти в зріджений природний газ (ЗПГ) та відновлювані джерела енергії, щоб замінити постачання з Москви. Різке падіння попиту на газ також допомогло.

Відповідно до п'ятирічної угоди про транзит між Москвою та Києвом, підписаною у 2019 році, Росія експортує газ до Європи через Україну та платить за використання трубопровідної мережі.

Читайте також:
"Страждає європейський середній клас": Орбан вкотре "прославився" заявою про Україну
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ Британцю оголосили підозру в підпалі лондонських підприємств за вказівкою РФ
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні