USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Орбан залишив залу під час голосування по Україні, але це була заздалегідь узгоджена стратегія, - Мелоні

Мелоні переконала Орбана не перешкоджати вступу України до ЄС
Мелоні
Джорджа Мелоні
Джерело: Reuters

Прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні спромоглася переконати угорського колегу Віктора Орбана відмовитися від накладання вето на початок переговорів з Україною про приєднання до Європейського Союзу. І коли Орбан залишив залу під час голосування по Україні, то це була заздалегідь узгоджена з Римом стратегія, пише газета Libero.

За інформацією видання, Мелоні змогла донести до колеги необхідність дати зелене світло переговорам про майбутнє членство в ЄС обох країн, а також наданню Грузії статусу країни-кандидата на вступ до Євросоюзу.

"Під час голосування по Києву угорський прем'єр залишив залу, але це була стратегія, заздалегідь узгоджена з Римом", – сказала італійська прем'єрка.

Що передувало?

Нагадаємо, напередодні вночі в Брюсселі завершився саміт лідерів Європейського Союзу, де розглядали середньострокову програму допомоги Україні в 50 млрд євро. ЄС рішення не ухвалив через позицію Угорщини.

Утім, за уточненням президента Європейської ради Шарля Мішеля, "мегапакет" не відхилили, а відклали: лідери домовилися про позачерговий саміт, що буде присвячений цьому питанню.

Як відомо, лідери Євросоюзу все-таки погодилися почати переговори про членство з Україною.

При цьому раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пригрозив зірвати саміт лідерів Європейського Союзу, який відбудеться в грудні. На зустрічі обговорюватимуть фінансову допомогу Україні та питання про початок переговорів щодо вступу держави до Євросоюзу.

Водночас у Міністерстві закордонних справ України заявили, що Європейський Союз досяг принципового рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) у розмірі 50 млрд євро на 2024–2027 роки. 

"Це чіткий сигнал про те, що фінансова підтримка України з боку Євросоюзу продовжиться", – зазначається в повідомленні МЗС.

Позиція Угорщини щодо війни в Україні

Угорщина з початку повномасштабної війни не надала Україні військову допомогу, а також блокує санкції Європейського Союзу проти Росії. Крім того, Будапешт продовжує торгувати з Москвою, а представники угорської влади відвідують столицю РФ.

Також Євросоюз розглядає можливість надання допомоги Угорщині, щоб заручитись підтримкою для України.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали