USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

"Операція відплати": Цинічне виправдання РФ за удари по Краматорську, в яке ніхто не повірив

У заяви Міноборони РФ не захотіли вірити навіть пропагандисти
Краматорськ на Різдво
Джерело: Краматорська міська рада

Міністерство оборони Російської Федерації цинічно пояснило, навіщо на Різдво було завдано удару по Краматорську. Але їхнім заявам не повірила ні міжнародна спільнота, ні навіть російські пропагандисти.

Так, Міноборони РФ оголосило, що російські сили провели "операцію відплати" проти українських військ у відповідь на удар по Макіївці, внаслідок якого загинуло до 400 мобілізованих солдатів. Там додали, що російськими військами було завдано удару по кількох пунктах тимчасової дислокації ЗСУ в Краматорську Донецької області, в результаті якого нібито загинули понад 600 українських військовослужбовців.

Однак речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий відразу спростував заяву російського Міноборони.

"Ця інформація настільки ж відповідає дійсності, як і дані, що вони знищили всі наші HIMARS. Це – інформаційна операція Міністерства оборони РФ у відповідь на успішні дії ЗСУ по ураженню їх великих скупчень особового складу, їх складів, логістики нашими високоточними системами ураження. У них такої можливості немає", – сказав Череватий.

Іноземні журналісти теж не знайшли підтверджень заяви Міноборони РФ.

Зокрема, журналісти Reuters відвідали два гуртожитки коледжу, в яких, за твердженням російського Міністерства оборони, проживали українські військовослужбовці під час нічного удару. У виданні заявили, що обидва гуртожитки не зазнали серйозних пошкоджень. Не було також ознак того, що там проживали військовослужбовці, а також жодних ознак тіл чи слідів крові.

CNN також повідомляє, що команда телеканалу "на місці не зафіксувала ознак будь-яких масових жертв у цьому районі. У Краматорську та його околицях незвичної активності, зокрема поблизу міського моргу, не спостерігається".

Фінський журналіст Анті Куронен побував на місці ракетного удару Росії по Краматорську. Він підтвердив, що перед школою є величезна воронка. Ймовірно, це наслідок ракетного обстрілу міста, проте за його даними, ніяких військових ЗСУ в цьому приміщенні не було. 

"Росія стверджує, що вона вбила сотні українських солдатів під час ракетного удару по цій школі у Краматорську. Я перебуваю там, і мені трохи дивно, що будівля навіть не опечатана. Місцеві жителі також не бачили тут зранку жодної карети швидкої допомоги. Маю сказати, що на даному етапі я більше довіряю власним спостереженням та заявам української сторони, ніж заявам російського Міністерства оборони про понад 600 загиблих українських військовослужбовців", – відзначив журналіст.

Італійський журналіст La Repubblica Даніеле Ренері також перевірив місця у Краматорську, по яких нібито вдарили росіяни.

"Я перевіряю перше місце, гуртожиток 28: ракета не влучила в ціль, зробила велику дірку в м'якій землі й не зачепила будівлі навколо. Перевірка другого місця, гуртожиток 47: російська ракета знову не влучила в ціль. Перед будівлею велика вирва, на місці порожньо", – написав він.

Не повірили заявам Міноборони й самі російські пропагандисти. Декілька російських воєнкорів і блогерів негативно відреагували на заяву Міноборони Росії, вказавши, що відомство часто робить фейкові заяви.

"Пропагандисти розкритикували російське військове керівництво за те, що воно сфабрикувало історію, щоб "помститися" за удар по Макіївці, замість того, щоб покласти на себе відповідальність за втрати", – зазначають аналітики ISW.

Удар по Краматорську 

У четвер напередодні різдвяних свят диктатор РФ Володимир Путін доручив Міноборони РФ ввести "режим припинення вогню по всій лінії бойового зіткнення". Він нібито мав діяти з 12:00 6 січня до 00:00 7 січня.

Попри власні заяви, Росія не припинила атаки ні 6-го, ні 7-го, ні в ніч на 8 січня. У ніч на неділю окупанти відкрили вогонь по Донеччині. Сім ракетних ударів було завдано по Краматорську. Внаслідок ракетної атаки в Краматорську пошкодження отримали два заклади освіти, вісім багатоквартирних будинків

Удар по Макіївці 

У новорічну ніч під потужний удар потрапила база російських окупантів, розгорнута в одному з ПТУ тимчасово окупованої Макіївки (Донецька область). Тут могли бути розміщені як російські мобілізовані, так і військові з досвідом. Згодом з'являлися повідомлення про сотні загиблих і поранених в результаті атаки.

Російське військове командування спершу замовчувало знищення своїх військових у Макіївці. Згодом удар був підтверджений, але втрати були значно применшені. У знищенні бази в так званій "ДНР" звинуватили самих мобілізованих, яких нібито вирахували через активне використання мобільних телефонів. 

Читайте також:
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів Заборона видачі паспортів громадянина України не вирішує питання ліквідації корупційних схем для ухилянтів
Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України Росія будує новий військовий аеродром під Бєлгородом. Він буде за 75 кілометрів від кордону України