USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Новий підхід до бюджетного фінансування вищої освіти незабаром представлять на розгляд ВРУ, – Винницький

Програма стосуватиметься підтримки в оплаті навчання у вищій школі
Абітурієнти студенти ВНЗ освіта

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Незабаром уряд запропонує на розгляд Верховної Ради новий підхід до бюджетного фінансування вищої освіти. Про це заявив радник міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

"Маємо відійти від "чорно-білого" поділу "бюджетник-контрактник". Умовний "бюджетний пиріг" має стати доступним більшій кількості вступників. Замість сьогоднішніх 25% вступників, які отримують бюджетне фінансування, 50–60% студентів повинні отримувати державну підтримку здобуття освіти через гранти", – сказав Винницький.

При цьому, зокрема, зауважив, що підтримка може покривати не всю вартість навчання, але все ж уможливить більшій кількості здобувачів вступити на омріяну освітню програму в ЗВО.

"Сума гранту залежатиме від бала ЗНО/НМТ. Іншу частину студент співфінансуватиме або матиме можливість отримати пільговий кредит чи соціальний грант (для вразливих категорій населення). Конкуренція університетів за вступника з державним грантом посилитися, що сприятиме якості пропонованої освіти", – додав Винницький.

Для кого збережеться система держзамовлення?

За словами радника, система державного замовлення збережеться для тих спеціальностей, які потрібні для державного сектора економіки: лікарі, вчителі, атомні енергетики тощо.

"Для інших держава має забезпечити можливості здобуття освіти за вільним вибором більшій кількості молодих громадян. Прагнемо запустити систему грантів для нових вступників уже з вересня 2024 року. Завдяки цьому ми прогнозуємо, що вдвічі більше вступників зможуть отримати державну підтримку в здобутті якісної освіти в Україні. Велика кількість таких студентів матиме за мету реалізуватися в ІТ-галузі, що дасть потужний поштовх інноваціям та швидкій відбудові України", – резюмував Винницький.

Вища освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки для уникнення мобілізації, – Лісовий

Вступ до вищих навчальних закладів не має бути лазівкою для уникнення мобілізації та отримання переваг. Про це заявив міністр освіти та науки Оксен Лісовий

"Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, втім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів", – сказав глава Міносвіти. 

І відзначив, що поки спостерігається тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки "нечесний спосіб" уникнути мобілізації.

"Якщо подивитися на цифри, то маємо +55 тис. студентів-чоловіків старше за 25 років у 2022 році в порівнянні з 2021-м, зокрема +33 тис. на магістерському рівні. Своєю чергою такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти", – пояснив Лісовий.

Натомість відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки, – ред.).

Новини за темою: Міносвіти готує інфраструктуру для військових кафедр у вишах: Вони мають запрацювати вже в наступному році

До того ж Міністерство освіти буде перевіряти та розв'язувати питання доцільності масової подачі документів чоловіками призовного віку для отримання другої вищої освіти.

Війна впливає на якість освіти українських студентів

У Міністерстві освіти і науки зазначили, що у середньому, за підсумками PISA-2022, у всіх країнах, зокрема й країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), спостерігали безпрецедентне падіння успішності в усіх предметних галузях дослідження.

Причиною цього може бути тривале дистанційне навчання під час пандемії. А в Україні додалася ще й повномасштабна війна.

"Війна впливає на успішність і ментальне здоров'я школярів в Україні й залишає шрами, які ще довго відчуватимуться. Як показали дослідження PISA, наслідком цього стало те, що українським дітям складніше досягати успіхів у навчанні. Тому важливо впроваджувати загальнонаціональну стратегю відновлення освіти", – зазначив голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

Раніше ми повідомляли, що київських школярів навчатимуть домедичної допомоги. У майбутньому така навчальна програма може стати частиною шкільного предмета "Захист України" або окремим предметом у навчальній програмі.

Новини за темою: В Україні не скасують заочну форму навчання, – нардеп Бабак
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну