USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Понад 40% українських підлітків не мають базового рівня математичної і читацької грамотності, – результати дослідження

Успішність учнів значною мірою залежить від їхнього соціально-економічного статусу
учні в школі
Джерело: відкриті джерела

Лише 58% українських 15-річних учнів досягли базового рівня математичної грамотності, 59% – читацької, 66% – природничо-наукової. Такими є результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2022.

"Ці показники є гіршими за середні значення по країнах ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку, – ред.), де базового рівня сформованості математичної грамотності досягли 69% підлітків, читацької – 74% і природничо-наукової – 76%", – йдеться у звіті.

Згідно з дослідженням, частка найуспішніших учнів в Україні (тобто тих, які досягли рівнів 5 і 6 на предметних шкалах PISA) є незначною: 3% – у галузі математики і по 2% – у читанні й природничо-наукових дисциплінах відповідно. У середньому по країнах ОЕСР цей показник є вищим: 9% – з математики і по 7% – із читання і природничо-наукових дисциплін.

"Успішність українських учнів і учениць у 2022 році погіршилася порівняно з показниками попереднього циклу: з математики результат знизився на 12 балів, із природничо-наукових дисциплін – на 19 балів, а із читання – на 38 балів", – йдеться у дослідженні.

Як додали в Міністерстві освіти і науки, у читанні українські учні показали результат на 38 балів нижчий, якщо порівняти з дослідженням 2018 року.

"59% учнів досягли базового рівня в читанні, 29% – рівня 3 і вищих. У середньому українські учні відстають у читанні від учнів країн ОЕСР приблизно на два з половиною роки навчання за стандартами PISA", – йдеться у повідомленні.

Також результати PISA засвідчили, що успішність учнів значною мірою залежить від їхнього соціально-економічного статусу. Так, учні з високим соціально-економічним статусом мають вищі результати з математичної, читацької і природничо-наукової галузей порівняно з учнями з низьким соціально-економічним статусом.

"Найпомітнішою є різниця в результатах учнів, які мешкають у сільській місцевості і великих містах: різниця в балах із математики цих категорій українських 15-річних підлітків становить 92 бали, що за стандартами PISA-2022 еквівалентно більш ніж 4,5 рокам навчання", – йдеться у звіті.

Позиція Міносвіти

В Міністерстві освіти і науки зазначили, що у середньому, за підсумками PISA-2022, у всіх країнах, зокрема й країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), спостерігалося безпрецедентне падіння успішності в усіх предметних галузях дослідження. Причиною цього може бути тривале дистанційне навчання під час пандемії. В Україні додалася повномасштабна війна.

"Війна впливає на успішність і ментальне здоров'я школярів в Україні й залишає шрами, які ще довго відчуватимуться. Як показали дані дослідження PISA, наслідком цього стало те, що українським дітям складніше досягати успіхів у навчанні. Щоб упоратися з цим серйозним викликом, критично важливо підтримувати спільні зусилля уряду й партнерів з освітнього сектора в розробленні та впровадженні загальнонаціональної стратегії відновлення освіти", – зазначив голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

За словами міністра освіти і науки Оксена Лісового, Україна – єдина країна, яка провела дослідження в умовах війни.

"Заклади освіти проводили тестування попри масовані обстріли й затяжні повітряні тривоги в жовтні 2022 року. Завдяки участі в дослідженні в нас є можливість відстежувати тенденції в знаннях і навичках учнів як на рівні країни, так і на рівні окремих груп учнівства", – зазначив Лісовий.

В МОН додали, що загалом Україна показала вищі результати з усіх трьох галузей, ніж Болгарія, Молдова і Грузія. Водночас результати Естонії, Польщі та Словацької Республіки є вищими.

Раніше ми повідомляли, що київських школярів навчатимуть домедичній допомозі. В майбутньому така навчальна програма може стати частиною шкільного предмету "Захист України" або окремим предметом у навчальній програмі.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким
Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою