USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Вища освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки для уникнення мобілізації, – Лісовий

Поки йде тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як все ж таки "нечесний спосіб" уникнути мобілізації
Оксен Лісовий_1

Оксен Лісовий

Джерело: відкриті джерела

Вступ до вищих навчальних закладів не має бути лазівкою для уникнення мобілізації та отримання переваг. Про це заявив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

"Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, втім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів", – сказав глава відомства.

І відзначив, що поки спостерігається тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки "нечесний спосіб" уникнути мобілізації.

"Якщо подивитися на цифри, то маємо +55 тис. студентів-чоловіків старше за 25 років у 2022 році в порівнянні з 2021-м, зокрема +33 тис. на магістерському рівні. Своєю чергою такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти", – пояснив Лісовий.

А законопроєкт, який нині зареєстрований у Верховній Раді України, має на меті врегулювати це питання.

Що передувало?

Напередодні на сайті ВРУ зареєстрували законопроєкт №9672 про скасування відстрочки для деяких студентів. Автором документа є представник президента у Верховній Раді, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Зазначається, що у 2022 році до закладів освіти зарахували 106 тис. 771 вступника чоловічої статі призовного віку.

Якщо закон ухвалять, то всі здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України "Про освіту", якщо навчання було розпочато після 30-річного віку, підлягатимуть мобілізації.

Натомість відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки, – ред.).

До того ж Міністерство освіти буде перевіряти та розв'язувати питання доцільності масової подачі документів чоловіками призовного віку для отримання другої вищої освіти.

Новини за темою: В Україні можуть посилити мобілізацію: Чи підпадають студенти під призов
Читайте також:
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого Е-кабінет військовозобов’язаного запрацює з 18 травня: Хто може ним скористатись та для чого