USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Вища освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки для уникнення мобілізації, – Лісовий

Поки йде тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як все ж таки "нечесний спосіб" уникнути мобілізації
Оксен Лісовий_1

Оксен Лісовий

Джерело: відкриті джерела

Вступ до вищих навчальних закладів не має бути лазівкою для уникнення мобілізації та отримання переваг. Про це заявив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

"Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Натомість освіта, а тим паче вища, має бути про усвідомлений вибір і процес здобуття. Навчатися ніколи не пізно, втім, вступ до університету не повинен ставати формальністю лише для отримання якихось переваг та бонусів", – сказав глава відомства.

І відзначив, що поки спостерігається тенденція, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки "нечесний спосіб" уникнути мобілізації.

"Якщо подивитися на цифри, то маємо +55 тис. студентів-чоловіків старше за 25 років у 2022 році в порівнянні з 2021-м, зокрема +33 тис. на магістерському рівні. Своєю чергою такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти", – пояснив Лісовий.

А законопроєкт, який нині зареєстрований у Верховній Раді України, має на меті врегулювати це питання.

Що передувало?

Напередодні на сайті ВРУ зареєстрували законопроєкт №9672 про скасування відстрочки для деяких студентів. Автором документа є представник президента у Верховній Раді, член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Зазначається, що у 2022 році до закладів освіти зарахували 106 тис. 771 вступника чоловічої статі призовного віку.

Якщо закон ухвалять, то всі здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України "Про освіту", якщо навчання було розпочато після 30-річного віку, підлягатимуть мобілізації.

Натомість відстрочка зберігатиметься для студентів-чоловіків, які ще не досягли 30 років і здобувають послідовну освіту, а також для педагогічних працівників, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки, – ред.).

До того ж Міністерство освіти буде перевіряти та розв'язувати питання доцільності масової подачі документів чоловіками призовного віку для отримання другої вищої освіти.

Новини за темою: В Україні можуть посилити мобілізацію: Чи підпадають студенти під призов
Читайте також:
Закон про мобілізацію підштовхнув зайняти людей активну позицію і почати шукати себе в українському війську, - речник Міноборони Закон про мобілізацію підштовхнув зайняти людей активну позицію і почати шукати себе в українському війську, - речник Міноборони
Перші сім увʼязнених жінок приєдналися до лав ЗСУ Перші сім увʼязнених жінок приєдналися до лав ЗСУ
В Україні новий навчальний рік розпочнеться другого вересня В Україні новий навчальний рік розпочнеться другого вересня
Нова шкільна програма Нова шкільна програма "Захисту України": Учні тепер вивчатимуть OSINT та керування дронами