USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Перший мільярд євро від заморожених активів РФ можуть виділити Україні вже влітку

Голова Єврокомісії привітала рішення лідерів країн ЄС підтримати використання доходів російських активів на користь України
ЄС

ЄС

Джерело: wikipedia

Лідери країн Європейського Союзу на саміті в Брюсселі в четвер домовилися "продовжити роботу" над планом використання прибутку від заморожених активів російського Центробанку для військових потреб України. Про це повідомляє "Голос Америки".

За словами голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, перший 1 млрд євро від доходів від заморожених російських активів може бути виділено на закупівлю озброєння для України вже до 1 липня.

Як повідомляється, пропозиція, яка стала предметом сьогоднішніх переговорів між лідерами країн ЄС у Брюсселі, може вивільнити близько трьох мільярдів євро (3,3 мільярда доларів) на рік для Києва після того, як усі держави, що входять до Євросоюзу, дадуть свою згоду.

"Раді, що лідери підтримали нашу пропозицію використовувати... доходи від заморожених російських активів. Це забезпечить фінансування озброєння України", – сказала журналістам голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, яку цитує агентство AFP.

Відомо, що ЄС заморозив близько 200 мільярдів євро активів Центрального банку Росії в рамках санкцій, накладених на Москву у зв'язку із вторгненням в Україну в лютому 2022 року. Більша частина коштів перебуває в міжнародному депозитарії цінних паперів Euroclear, що базується в Бельгії.

Новини за темою: США запропонували випустити облігації для України на 50 млрд доларів. Але коштом російських активів

За планом Європейського Союзу, 90% коштів, отриманих від прибутку із заморожених російських активів, підуть у фонд, який використовується для покриття вартості озброєння для України. Решту 10% спрямують до бюджету ЄС, де використають для допомоги у збільшенні потужностей власної оборонної промисловості України.

Нагадаємо, раніше західні ЗМІ писали, що на саміті Євросоюзу, який стартує 21 березня, навряд чи буде схвалено пропозицію Єврокомісії про конфіскацію доходів від заморожених активів РФ. 

Проти конфіскації виступає Угорщина, заявляючи, що ці гроші мають піти на що завгодно, але не на зброю для українців.

Ми писали, що Європейський Союз підготував законодавство, яке дасть змогу Україні отримувати дохід від заморожених активів Росії вже в липні цього року.

Читайте також:
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми