USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

США запропонували випустити облігації для України на 50 млрд доларів. Але коштом російських активів

Деякі країни ЄС, зокрема Естонія, закликали союзників бути сміливішими й заарештувати активи РФ
США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки запропонували своїм партнерам з "Великої сімки" створити спеціальний фонд для випуску облігацій на суму щонайменше 50 мільярдів доларів, забезпечених прибутками від заморожених активів центробанку Росії. А тоді використати отримані кошти на підтримку України – про такий план повідомило агентство Bloomberg із посиланням на людей, які знайомі з пропозицією.

Видання пише, що така пропозиція передбачає об'єднання 280 мільярдів доларів активів російського центрального банку, які були знерухомлені країнами G7 і Європейським Союзом і прибутки від яких забезпечать так звані "облігації свободи" (Liberty Bonds).

"Надходження від потенційного розміщення облігацій майже дорівнювали б 60 мільярдам доларів американської допомоги, яка була заблокована у Конгресі США. Дискусії перебувають на ранній стадії і тривають. Деякі країни G7, включаючи Німеччину і Францію, висловили застереження щодо нової ідеї. І ці зусилля можуть принести набагато більше, ніж 50 мільярдів доларів", – сказали джерела агентства.

Співрозмовники стверджують, що деякі країни ЄС, зокрема Естонія, закликали союзників бути сміливішими й заарештувати російські активи.

Військові облігації

Ідея з випуском військових облігацій не нова і її раніше вже озвучували в Європі. Проте ніхто не передбачав, що облігації будуть якось пов’язані із замороженими російськими активами. 

У "Великій сімці" вже понад рік тривають дебати про те, чи можна конфіскувати активи російського центрального банку, заморожені під час російського вторгнення в Україну, не підриваючи при цьому довіри до міжнародної фінансової системи.

За оцінками Євросоюзу, активи центрального банку Росії на суму близько 260 млрд євро були розміщені у вигляді цінних паперів і грошових коштів у юрисдикціях партнерів G7, ЄС та Австралії, причому понад дві третини активів перебувають в Європейському Союзі. Вважається, що Бельгія контролює близько 190 млрд активів, розміщених в Euroclear.

Проте вже 20 березня Єврокомісія представила законопроєкт, який передбачає спрямування 90% від прибутків з заморожених активів російського центрального банку у Європейському Союзі на закупівлю зброї для України.

До того ж на початку березня Велика Британія заявила, що готова надати Україні позику на суму заморожених активів російського центрального банку. Нібито так Лондон хоче отримати гарантії, що Росія виплатить Києву репарації після закінчення війни.

"Цей план є більш радикальним, ніж обговорювані в Європейському Союзі пропозиції щодо того, щоб Україні надавали тільки непередбачені прибутки від активів російського центрального банку, що належать Заходу. Щорічний непередбачений прибуток оцінюється в 4 мільярди доларів", – писали ЗМІ.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів, що заморожені російські активи за кордоном становлять приблизно 300 мільярдів доларів і вони мають бути використані на підтримку України.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян