USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

НБУ впроваджує гнучкий обмінний курс: Що змінюється

Разом з тим Нацбанк і далі контролюватиме ситуацію на міжбанківському валютному ринку
Нацбанк

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Національний банк України відзавтра, 3 жовтня, переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Про це інформує пресслужба НБУ.

"За цього режиму офіційний курс визначатиметься на основі курсу за операціями на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком відповідно до постанови правління НБУ №18, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року", – йдеться в повідомленні.

Разом з тим Нацбанк і далі контролюватиме ситуацію на міжбанківському валютному ринку та на постійній основі компенсуватиме структурний дефіцит іноземної валюти на ринку.

Завдяки компенсуванню структурного дефіциту курс на міжбанківському ринку зможе як зростати, так і знижуватися, реагуючи відповідним чином на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку.

Крім того, Нацбанк суттєво обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення.

Новини за темою: Нацбанк України знизив облікову ставку до 20%

"Курс продажу валюти в готівковому сегменті валютного ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, й надалі визначатиметься попитом та пропозицією на ньому. За такого режиму готівковий валютний ринок працює вже майже півтора року, упродовж яких готівковий курс коливався в обидва боки – як зростав, так і знижувався", – додає регулятор.

Зокрема, влітку цього року гривня зміцнилася до 37,2 грн/дол. США, нагадали в НБУ. Формування банками карткового курсу також відбуватиметься за тими ж правилами, що й раніше.

У чому різниця?

Керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до початку повномасштабної війни. За керованої гнучкості курсу Національний банк компенсуватиме структурний дефіцит валюти на ринку та суттєво згладжуватиме курсові зміни.

При цьому режим плаваючого обмінного курсу залишається загальною стратегічною метою Нацбанку. Повернення до нього відбудеться за певних передумов, серед яких – збільшення спроможності валютного ринку до балансування за меншої участі НБУ.

Раніше

Національний банк України з 16 вересня пом’якшив низку валютних обмежень. Це зробили для покращення роботи готівкового сегмента валютного ринку, збільшення можливостей отримувати сучасні види реабілітації за кордоном для воїнів та створення умов для реструктуризації зовнішніх кредитів державними компаніями. Про це повідомили в пресслужбі регулятора.

Водночас Нацбанк розширює можливості для банків та небанківських фінансових установ здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти.   

Нагадаємо, ми писали, що Нацбанк з 29 серпня пом'якшив валютні обмеження в частині продажу безготівкової іноземної валюти громадянам.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні