USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Нацбанк України знизив облікову ставку до 20%

Такий крок підтримає відновлення економіки та водночас не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності
Нацбанк

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку з 22% до 20% річних із 15 вересня 2023 року. Про це йдеться на офіційному сайті Нацбанку.

"Подальше сповільнення інфляції та спроможність НБУ забезпечувати курсову стійкість дають змогу продовжити цикл зниження ставки за збереження достатньої привабливості гривневих заощаджень. Такий крок підтримає відновлення економіки та водночас не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності", – ідеться у повідомленні.

Зазначається також, що перехід НБУ до циклу пом’якшення процентної політики в липні очікувано призвів до зниження номінальних процентних ставок у банківській системі. Однак з огляду на стрімке сповільнення інфляції та поліпшення очікувань дохідність гривневих активів залишалася привабливою.

"Збереження достатньо високої дохідності гривневих інструментів є важливим для подальшої реалізації Стратегії пом’якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування", – розповідають у Нацбанку.

Натомість більш стрімке зниження облікової ставки в умовах високої чутливості валютного ринку та значного профіциту гривневої ліквідності посилить ризики для курсової стійкості та сталого зниження інфляції", додають в фінустанові. 

"З огляду на це правління НБУ вирішило знизити облікову ставку відповідно до траєкторії липневого прогнозу – на 2 в. п. до 20% з 15 вересня 2023 року. Ставка за тримісячними депозитними сертифікатами і надалі дорівнюватиме обліковій ставці. Водночас ставка за депозитними сертифікатами овернайт знижена на 2 в. п. до 16%, а за кредитами рефінансування – на 2 в. п. до 22%", – ідеться у повідомленні.

Що дасть контрольоване пом’якшення процентної політики?

Контрольоване пом’якшення процентної політики додасть імпульсу економічному відновленню, не створюючи загроз для макрофінансової стійкості під час реалізації стратегії. 

"Крім того, НБУ скоригує параметри операційного дизайну монетарної політики. Зокрема, до 35% з поточних 70% знизиться частка залишків строкових депозитів фізичних осіб, що враховується під час розрахунку ліміту вкладень банків у тримісячні депозитні сертифікати. Це посилить стимули для банків надалі конкурувати за вкладників і нарощувати портфелі строкових депозитів. Відповідні зміни почнуть діяти з 18 вересня 2023 року", – додають у Нацбанку.

Надалі передбачається продовження циклу зниження облікової ставки, реалізація якого узгоджуватиметься з необхідністю підтримання привабливості гривневих активів як передумови для стійкості валютного ринку та сталого зниження інфляції, розповіли в фінустанові.

Також уточнюється, що, враховуючи значну невизначеність та високі ризики, пов’язані з війною, НБУ діятиме обережно, щоб і надалі забезпечувати макрофінансову стійкість. У разі ж погіршення очікувань, помітного зниження привабливості гривневих інструментів та посилення ризиків для курсової стійкості Нацбанк буде коригувати свої рішення та прогноз облікової ставки. 

Новини за темою: Нацбанк оприлюднив Стратегію розвитку фінансового сектора України

Раніше ми писали, що Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 25%.

Така облікова ставка мала сприяти подальшому зростанню привабливості гривневих активів та поступовому зниженню інфляції.

Читайте також:
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні Нацбанк пропонує спростити обмін пошкоджених банкнот гривні
НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки НБУ має намір змінити правила банківської таємниці, дозволивши держорганам отримувати інформацію про рахунки
The Banker визнав Пишного найкращим головою центрального банку 2024 року в Європі та світі The Banker визнав Пишного найкращим головою центрального банку 2024 року в Європі та світі