USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

НБУ помʼякшує валютні обмеження. Що змінюється

Зміни набирають чинності з 16 червня
НБУ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Національний банк України помʼякшує валютні обмеження. Регулятор надає можливість переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів та позик, поінформували в пресслужбі Нацбанку.

Так, НБУ з 16 червня надає дозвіл резидентам-позичальникам переказувати за кордон кошти для виконання зобов'язань за зовнішніми кредитами та позиками, які забезпечені гарантією чи порукою міжнародної фінансової організації. Або ж надані за участю іноземного експортно-кредитного агентства чи іноземної держави через уповноважену нею установу, іноземну юридичну особу, серед акціонерів яких є іноземна держава чи іноземний державний банк.

"Також резиденти матимуть змогу здійснювати операції згідно з термінами повернення коштів та сплати процентів, передбаченими умовами кредитного договору. Цей запобіжний захід дасть змогу нівелювати непродуктивний відплив капіталу, захистити міжнародні резерви та стійкість валютного ринку", – йдеться у повідомленні.

За оцінками фінансистів, завдяки запровадженню такого пом’якшення обсяг надходження нових кредитних коштів в Україну значно перевищить їхній відплив унаслідок повернення та обслуговування існуючих позик.

Новини за темою: Міжнародні резерви України в травні зросли ще на 1,4 млрд доларів та оновили максимум за 11 років

Так, надання можливості переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів та позик поліпшить умови залучення коштів в Україну. Крім того, такі зміни сприятимуть розширенню можливостей міжнародних партнерів фінансувати відновлення української економіки.

Відповідні рішення про пом'якшення валютних обмежень НБУ ухвалив з огляду на стійку ситуацію на валютному ринку, достатньо високий обсяг міжнародних резервів та поліпшення ситуації зі строковістю коштів у банківській системі. 

До речі, днями Верховна Рада ухвалила законопроєкти №9051 та №9052 щодо запровадження обов'язкової реструктуризації споживчих кредитів для людей з територій, охоплених війною під час воєнного стану та 30 днів після нього. Про це йдеться в карточках законопроєкту.

Читайте також:
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії
НБУ знизив облікову ставку до 13,5% НБУ знизив облікову ставку до 13,5%
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%
Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень Українці у 2023 році найчастіше потрапляли на гачок шахраїв з платіжними картками: У середньому перераховували понад 3 тис. гривень