USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Нафтогаз" найближчим часом вирішить питання зі своїм дефолтом

Також компанія планує закуповувати газ вітчизняного видобутку за ринковою ціною
Олексій Чернишов

Олексій Чернишов

Джерело: Лівий берег

НАК "Нафтогаз України" працює над швидким вирішенням питання щодо виходу з дефолту. Про це на Всесвітньому економічному форумі в Давосі розповів голова компанії Олексій Чернишов, передає CNBC

На даний момент, за його словами, до кінця січня НАК планує отримати згоду від власників єврооблігацій компанії на реструктуризацію.

"Це зараз відбувається досить інтенсивно. Я планую протягом двох тижнів завершити цей процес", – сказав він.

При цьому додав, що дефолт позбавив НАК доступу до міжнародних ринків капіталу.

"Оскільки це невиконання своїх зобов’язань за єврооблігаціями фактично позбавляє "Нафтогаз" доступу до міжнародних ринків капіталу, Кабінет міністрів як відповідальна сторона тепер бере на себе повну відповідальність за залучення коштів, необхідних для імпорту природного газу для опалювального сезону 2022–2023 років", – зазначив голова компанії.

Крім того, за його словами, "Нафтогаз" буде сприяти і мотивувати виробників видобувати більше природного газу в Україні.

""Нафтогаз" буде купувати газ у приватних виробників, які видобувають газ за базовою ринковою ціною. Так, моє завдання – збільшити видобуток природного газу в Україні", – резюмував Чернишов.

Нагадаємо, "Нафтогаз" став першою українською державною компанією, яка оголосила дефолт після вторгнення Росії в країну в лютому 2022 року. Пізніше компанія повідомила, що кінцевий термін виплат власникам єврооблігацій "Нафтогазу" закінчився 26 липня, а виплата не відбулася.

Раніше Олексій Чернишов заявив, що "Нафтогаз" планує у 2023-му збільшити видобуток газу на 8% – до 13,5 млрд кубометрів. Приватні видобувники в наступному році мають добути понад 5 млрд кубометрів. І якщо загальний видобуток складе понад 18,5 млрд кубометрів, Україна зможе обійтись без імпорту, або з мінімальними обсягами. 

Читайте також:
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили
Подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, – глава правління НАК Подаємо позови до судів у США, Великій Британії та інших країнах, щоб ідентифікувати російські активи, – глава правління НАК "Нафтогаз України"
Опалювальний сезон в Україні завершать наприкінці березня Опалювальний сезон в Україні завершать наприкінці березня