USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

На Зміїному росіяни залишили чимало документації та зброї, – Буданов

У час висадки на Зміїний українці контролювали близько 50% острова, а 50% – росіяни
Кирило Буданов

Кирило Буданов

Джерело: відкриті джерела

Хаос і паніка серед росіян, яка виникла внаслідок активних дій Сил безпеки та оборони України на Зміїному, змусила ворога кинути на острові багато зброї, військового обладнання та цінних для української воєнної розвідки документів. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ) Кирило Буданов в інтерв’ю для проєкту "Спецоперація "Зміїний".

"Документація нам (українській розвідці, – ред.) досить допомогла у певних питаннях, особливо – документація підрозділів протиповітряної оборони, зокрема, технічна. Багато рідкісних плат, які шукаємо по всьому світу, нам вдалося зняти з елементів техніки ППО. Забрали пульти керування комплексами БПЛА, дуже багато систем зв'язку різних типів та зброї", – розповів Буданов.

За словами очільника ГУР, операцію зі звільнення Зміїного почали планувати ще в середині березня 2022 року – вона тривала в декілька етапів.

"Діяли росіяни досить професійно, що завадило нам спершу вибити їх повністю з усієї частини острова. У час висадки українці контролювали близько 50% острова, а 50% – окупанти. Були проблеми з пораненими у них і в нас. Вороги викликали вертольоти, а наші воїни відходили з пораненими. Нам об'єктивно не вистачало сил у той момент дотиснути", – пояснив начальник Буданов.

І додав, що на першому етапі операцію можна вважати частково успішною, тому що "вона зруйнувала плани росіян щодо діяльності на Зміїному".

"Загарбники хаотично почали намагатись перекинути туди резерви, підвезти катерами, але "Байрактари" їх топили. Якби не знищили крейсер "Москва", операцію зі звільнення Зміїного вдалось би здійснити, але крейсер міг би підходити на дальність ведення артилерійського вогню, і скільки в нього боєкомплекту було б, стільки він цей острів і обробляв би з артустановки. Як бачите, цього нема", – резюмував розвідник.

Відзначимо, українські захисники рік тому (30 червня, – ред.) звільнили острів Зміїний від російських загарбників. Деокупація територій зірвала плани агресора позбавити Україну статусу морської держави.

Повернення острова під контроль України стало символом незламності та нескореності українського народу. Росія ж і собі довго не визнавала поразку і казала, що відхід від острова – це так званий "жест доброї волі".

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW