USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

На саміті Ради Європи підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ

Це потрібно для компенсацій
підписання декларації про створення Реєстру збитків
На саміті Ради Європи під час підписання декларації про створення Реєстру збитків, завданих агресією РФ
Джерело: Telegram-канал Прем‘єр-міністра України Шмигаля

На саміті Ради Європи створили Реєстр збитків для України, який відкриває шлях до майбутнього міжнародного комплексного механізму компенсації жертвам російської агресії. Про це повідомила пресслужба Ради Європи.

Таким чином, 43 країни та Євросоюз приєдналися або виявили намір приєднатися до реєстру, створеного учасниками саміту глав держав та урядів Ради Європи, який проходив у Рейк'явіку 16–17 травня.

Водночас прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що реєстр є важливим етапом на шляху до справедливості та відшкодування Україні та українцям збитків, які Росія завдала своєю війною. Тепер необхідно забезпечити безпосередньо роботу реєстру, щоб постраждалі від російської агресії могли подавати свої заяви.

"Наша мета – створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату Росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема за рахунок російських активів у світі. Рухаємося до мети разом із партнерами", – додав Шмигаль.

Що це за Міжнародний реєстр збитків?

У листопаді 2022 року Генасамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію, де державам – членам ООН у співпраці з Україною рекомендувалося створити Міжнародний реєстр збитків для фіксації доказів та претензійної інформації щодо збитків, утрат або пошкоджень для всіх зацікавлених фізичних і юридичних осіб України, спричинених російською агресією. Такий реєстр також сприяв би та координував збір доказів.

У лютому цього року уряд Нідерландів офіційно погодився на створення міжнародної організації–  Реєстр збитків, завданих Україні російською агресією, в Гаазі.

Цей реєстр має стати першим компонентом всеохопного механізму репарацій.

Заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра повідомила, що офіційний старт реєстру дасть підписання договору на саміті очільників держав та урядів Ради Європи в Ісландії. Україна очікує, що до договору долучаться щонайменше 40 країн – членів Ради Європи та країни-спостерігачі, як-от США, Канада, Японія.

Наступним етапом впровадження Міжнародного компенсаційного механізму буде створення комісії, яка на підставі даних з реєстру присуджуватиме суми до виплати постраждалим. Джерелом таких виплат мають стати у першу чергу російські активи. Їх конфіскація відбуватиметься без згоди країни-агресорки, тому правовий фундамент для цього та для діяльності такої комісії має бути максимально міцним і легітимним.

Читайте також:
Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ
Війна проти Росії – це наша війна. Розмова з очільником Війна проти Росії – це наша війна. Розмова з очільником "Союзу гагаузів України" Василем Келіогло
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки