USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 6 1 0 6 0 (+800)
USD
НБУ
39.78
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.85

Програма "єВідновлення" працюватиме і для підтоплених регіонів

15.06.2023 10:00 276
В Україні з 10 травня стартувала програма "єВідновлення"
відбудова
Джерело: відкриті джерела

Програма "єВідновлення" повною мірою стосуватиметься регіонів, підтоплених унаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це заявила віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає пресслужба міністерства.

"Програма "єВідновлення" стовідсотково буде працювати для підтоплених регіонів. Наразі ОВА визначають зону підтоплень. До прикладу, на Херсонщині визначено 35 таких населених пунктів", – сказала урядовиця.

Верещук зазначила, що в межах цієї програми мешканці постраждалих населених пунктів можуть розраховувати на компенсацію за знищене житло.

Уряд уже ухвалив відповідне рішення щодо дії цієї програми.

Програма "єВідновлення": Заявку зможуть подати й ті, у кого немає "Дії" або смартфона

Заявку для отримання коштів на ремонтні роботи за програмою "єВідновлення" зможуть подати й ті, у кого немає "Дії" або смартфона. Про це поінформував прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Ухвалили зміни до програми, які зроблять її максимально ефективною для громадян. Тепер можна буде звернутися в ЦНАП або до органу соцзахисту у своїй громаді і там допоможуть заповнити заявку", – йдеться в повідомленні.

Також уряд деталізував питання щодо оскарження дій чи бездіяльності комісій, які займаються обстеженням пошкодженого майна.

Як подати заявку?

В Україні з 10 травня стартувала програма "єВідновлення", у межах якої люди зможуть отримати кошти на ремонт їхніх домівок, які постраждали через війну.

Наразі програма сфокусована на відновлення житла, яке має незначні пошкодження. Подати заяву на допомогу можна в "Дії". Протягом місяця спеціальна комісія при громаді має ухвалити рішення щодо надання допомоги.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України закликає місцеві органи якомога швидше створювати комісії та підключатися до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Хто може скористатися послугою?

Усі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій та підлягає відновленню. Йдеться про квартири, приватні будинки та інші житлові приміщення, зокрема і кімнати у гуртожитку.

Пріоритет надаватиметься:

  • учасникам бойових дій;
  • людям з інвалідністю внаслідок війни;
  • ветеранам війни;
  • членам сімей загиблих військових;
  • мобілізованим;
  • багатодітним родинам;
  • людям з інвалідністю І та ІІ групи;
  • батькам-вихователям дитячого будинку сімейного типу;
  • опікунам/піклувальникам;
  • прийомним батькам та патронатним вихователям;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

Взяти участь у програмі не зможуть люди, які вже відремонтували житло. Уряд працює над механізмом відшкодування. Поки міністерство закликає зберігати чеки, фотографії, свідчення сусідів чи публікації в ЗМІ щодо свого пошкодженого житла, аби в майбутньому претендувати на частину репарацій РФ.

Зверніть також увагу, що кошти нараховуються, якщо житло:

  • пошкоджене через напад РФ після 24 лютого 2022 року
  •  підлягає відновленню
  •  розміщене на неокупованій території

Як отримати компенсацію?

Насамперед потрібно подати інформаційне повідомлення про пошкоджене майно, якщо таке повідомлення ще не подавали. Це можна зробити на порталі чи в застосунку "Дія". Згодом така можливість буде в ЦНАП, нотаріусах та управліннях соцзахисту.

Далі потрібно відкрити спеціалізований рахунок "єВідновлення" в одному з банків-учасників програми. Зараз до програми підключені такі банки: Ощадбанк, Монобанк, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк та "ПУМБ".

Після цього слід подати заяву на компенсацію в "Дії". Далі спеціальна комісія розгляне звернення, проведе огляд пошкодженого майна, внесе дані про нього в реєстр пошкодженого та знищеного майна та визначить суму, яка буде нарахована.

Максимальна сума на відновлення одного об’єкта – 200 тисяч гривень. 

Як подати заяву через "Дію"?

  • Відкрийте додаток та оберіть розділ "Послуги"
  • Перейдіть до розділу "єВідновлення" та натисніть "подати заяву"
  • Далі вкажіть чи проводили ремонтні роботи та свою пільгову категорію (якщо маєте)
  • Залиште свої контакти
  • Підпишіть заяву

Як використати допомогу?

Кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів чи послуги підрядників, які мають відповідні коди для роботи, а їхні продавці подали заявку на участь в програмі через портал "Дія".

Використати компенсацію можна буде протягом року з моменту нарахування.

Українці вже подали близько 360 тисяч заявок про зруйноване житло

Разом з тим на кінець квітня українці вже подали через "Дію" близько 360 тисяч заявок про зруйноване житло, загальною площею понад 25 мільйонів квадратних метрів. Про це в ефірі телемарафону заявила народна депутатка Олена Шуляк.

"На сьогодні, якщо ми говоримо про тих громадян, які подали заявки через "Дію", то ми вже бачимо близько 360 тисяч інформаційних повідомлень. Вони стосуються майже 25 мільйонів квадратних метрів зруйнованого або пошкодженого житла. Це надзвичайно високі цифри, тому що до повномасштабного вторгнення в Україні щороку здавалося (в експлуатацію, – ред.) приблизно 10 мільйонів квадратних метрів. А тут Росія нам за рік повномасштабного вторгнення зруйнувала те, що ми будуємо більше ніж два роки", – зазначила Шуляк.

При цьому додала, що на сьогодні вже є перші кошти для надання допомоги українцям. Насамперед – це кошти арештованих "дочок" російських банків. Перш за все – Сбербанку. Крім цього, в уряді сподіваються спрямувати ще 35 млрд гривень від прибутку Нацбанку, а також залучити кошти партнерів.

Комплексне відновлення міст України розпочнеться з пілотних проєктів у п'яти точках

Кабінет міністрів готує старт пілотних проєктів із комплексного відновлення населених пунктів держави. Про це пише пресслужба уряду. 

Було визначено дати старту й перші проєкти комплексної відбудови на звільнених територіях. Попередньо обрано по одному населеному пункту в Київській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, у яких розпочнеться масштабне відновлення за принципом build back better.

"Закон, необхідний для початку масштабних проєктів відбудови, ухвалений парламентом і підписаний президентом. Визначено п’ять населених пунктів, де стартує пілот. Ідеться не лише про відбудову житла, але й лікарень, шкіл, садочків, ЦНАПів, об’єктів культури тощо. Усе має комплексно відновлюватися з урахуванням вимог безпеки та сучасних практик за принципом "краще, ніж було", – наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Читайте також:
В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова В Україні можуть виробляти Patriot, – Маркарова
США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде США готують пакет допомоги Україні на 1 млрд доларів: Яка зброя туди увійде
Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме Обмеження на консульські послуги для чоловіків: Кого стосується та як довго це триватиме
Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну Українці найбільше серед європейських країн готові воювати за свою країну