USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Може бути найстарішою в світі: Індонезійські вчені заново дослідили гігантську піраміду

Початкове будівництво почалося десь в останній льодовиковий період, більш ніж за 16 тис. років до теперішнього часу
піраміда
Дослідження піраміди
Джерело: Science Alert

Гігантська підземна піраміда Gunung Padang, прихована під схилом пагорба в Індонезії, набагато застаріла Стоунхенджу або піраміди Гізи. Навіть може конкурувати з найдавнішими мегалітичними спорудами, які побудувала людина, пише Sciencealert.

За даними науковців, винятковий схил пагорба стародавніх кам’яних споруд на острові Західна Ява є священним для місцевих, які називають цю споруду "punden berundak ", що означає ступінчаста піраміда, через тераси, які ведуть до її вершини.

"Археологи ледь почистили поверхню цього місця, але воно вже має вигляд людської винахідливості. Гунунг-Паданг - потенційно найстаріша пірамідальна споруда у світі, побудована на вершині згаслого вулкана ще до зародження сільського господарства чи цивілізації, як ми її знаємо. Згідно з новими даними вчених з Індонезії, його внутрішній простір цілком міг приховувати великі відкриті камери, наповнені невідомим", - йдеться в повідомленні.

Gunung Padang означає "гора просвітлення" місцевою мовою, тепер переконливо свідчить про те, що стародавня цивілізація "ретельно виліпила" природний пагорб лави в ядро ​​пірамідоподібної структури. Адже перше радіовуглецеве датування цього місця вказує на те, що початкове будівництво почалося десь в останній льодовиковий період, більш ніж за 16 тис. років до теперішнього часу і, можливо, ще 27 тис. років тому.

Новини за темою: У Перу знайшли мумію, якій понад тисячу років

"Для порівняння: Гебеклі Тепе, який є масивним кам’яним комплексом у сучасній Туреччині, наразі вважається найстарішим відомим мегалітом у світі. Тепе датується 11 тис. років тому", - додають вчені.

Дослідження піраміди раніше

Із 2011 по 2015 рік команда археологів, геологів і геофізиків під керівництвом геолога Денні Хілмана Натавіджаджа з Національного агентства досліджень та інновацій Індонезії використовувала різні методи, такі як колонкове буріння, радіолокаційні радари та зображення підземних порід, щоб досліджувати об'єкт культурної спадщини.

Натавіджаджа та його колеги знайшли багато інших мегалітів: Гунунг Паданг був побудований у складні етапи, найглибша частина яких лежить на глибині 30 метрів.

"Ця основна частина споруди, ймовірно, була побудована між 25 тис. і 14 тис. роками до нашої ери, але потім була залишена на кілька тисячоліть. Будівництво почалося знову приблизно в 7900-6100 рр. до н. е., розширюючи центральний пагорб піраміди різними кам’яними колонами та гравійним ґрунтом, з деякими подальшими будівельними роботами між 6000 і 5500 р. до н. Цікаво, що в цей час будівельники, здається, навмисно закопали або забудували деякі старіші частини ділянки", - діляться дослідники.

Новини за темою: Археологи передадуть у фонди понад 100 різноманітних знахідок з Більського городища

Останні архітектори піраміди прибули приблизно з 2000 по 1100 рік до н. Це та частина, яку сьогодні найбільше видно.

"Будівельники 3-го і 2-го блоків у Гунунг-Паданг, мабуть, володіли чудовими здібностями кладки, які не відповідають традиційним культурам мисливців-збирачів. Враховуючи тривале і безперервне заселення Гунунг-Паданга, розумно припустити, що це місце мало важливе значення, приваблюючи стародавніх людей, які неодноразово займали та змінювали його", - додають вчені.

Коли дослідники досліджували внутрішню частину схилу за допомогою сейсмічних хвиль, вони виявили докази прихованих порожнин і камер, деякі з яких сягали 15 метрів у довжину зі стелями заввишки 10 метрів.

Тепер команда сподівається детально дослідити ці області. Якщо вони зустрінуть камери, вони планують кинути камеру в темряву, щоб побачити, що ховається внизу.

"Це дослідження є прикладом того, як комплексний підхід, що поєднує археологічні, геологічні та геофізичні методи, може виявити приховані та величезні стародавні структури", – підсумовує команда .

Новини за темою: Німецькі науковці реанімували заморожених приблизно 46 тис. років назад черв’яків
Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів