USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Німецькі науковці реанімували заморожених приблизно 46 тис. років назад черв’яків

Насправді черви не були мертвими, а перебували у стані спокою
Сибір
Мерзлота Сибіру
Джерело: відкриті джерела

Науковці з Німеччини знайшли невелику групу черв’яків на глибині 40 метрів у вічній мерзлоті Сибіру. Безхребетні жили в епоху пізнього плейстоцену, а вчені розморозили їх і відродили, пише Sky news із посиланням на дослідження, опубліковане в журналі PLOS Genetics.

Черви належать до давно вимерлого виду Panagarolaimus kolymaensis. Вчені кажуть, що насправді вони не були мертвими, а перебували в стані спокою, відомому як криптобіоз, який робить їхні життєві ознаки невизначеними.

До того вчені мали лише докази, що нематоди або аскариди здатні залишатися в такому стані до 40 років. Але ці істоти ще співіснували з шерстистими мамонтами.

"Цей маленький черв’як тепер може потрапити до Книги рекордів Гіннеса через те, скільки часу залишався у такому стані", – пояснив старший автор дослідження, професор з Інституту молекулярної клітинної біології та генетики імені Макса Планка в Німеччині Теймурас Курцчалія.

Новини за темою: Світові льодовики за 10 років втратили понад 2700 мільярдів тонн льоду через зміну клімату: Чим це загрожує людству

І додав, що його приголомшило, що червʼяка змогли реанімувати через 46 тисяч років.

"Це схоже на казку про сплячу красуню, але за набагато довший період", – резюмував дослідник.

Вчені оживили черв'яків, давши їм їжу та воду. Безхребетні проіснували менш як місяць, але відтоді породили понад 100 поколінь нових черв’яків.

Наразі вченим відомо про дуже небагато тварин, здатних до криптобіозу. Це зокрема тихоходки, нематоди та мікроскопічні водяні організми, які називаються коловертками.

Наслідки для науки

Висновки вчених вказують на те, що пристосувавшись до виживання в стані криптобіозу протягом коротких періодів часу в таких середовищах, як мерзлотні ґрунти, деякі види нематод змогли лишатися в цьому стані протягом геологічних періодів часу.

Далі команда науковців хоче з’ясувати, чи існує верхня межа того, як довго черв’яки можуть залишатися в такому стані.

"Ці відкриття мають важливі наслідки для нашого розуміння еволюційних процесів, оскільки покоління можуть розтягуватися від днів до тисячоліть, а тривале виживання особин видів може призвести до відновлення вимерлих ліній", – пояснили вчені.

Теги: наука
Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів