USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Археологи передадуть у фонди понад 100 різноманітних знахідок з Більського городища

Це третя велика знахідка за час розкопок, які ведуть понад 100 років
знахідки_1
Знахідки на Більському городищі
Джерело: відкриті джерела

Протягом липня на Більскому городищі, що на Полтавщині, працювала археологічна експедиція, у якій взяли участь науковці ДП НДЦ "Охоронна археологічна служба України" Інституту археології НАН України та студенти Полтавського національного педагогічного університету. Про результати розповів керівник Полтавської археологічної експедиції Юрій Пуголовок.

Так, серед знахідок є наконечники стріл, досить пізні - VII ст. до н. е, всього знайшли 11 наконечників стріл. Цікава знахідка - невеликий злиток бронзи. Його сюди доставили для виготовлення виробів із бронзи, бо на місці городища видобуток був ускладнений.

"Ми зробили розкоп - понад 300 кв. м. Знайшли багато давньогрецької кераміки (посуд і амфори), які напевно потрапили сюди з Ольвії. Кераміка попередньо датується першою половиною IV ст. до н. е. Також знайшли уламок ручки до чорно лакованого канфара (святковий або ритуальний посуд - ред.) - це середина IV ст. до н. е", - повідомив науковець.

Зразок доповнить каталог харківських вчених, які описали зразки саме такого посуду.

Крім того, дослідники привезли 10 фрагментів кам’яних виробів для розтирання певних матеріалів. Інші знахідки мають таку круглу форму та незвичний чорний колір, що народилася гіпотеза, що це ядра для пращі. Також виявили фрагменти кам’яної сокири. Це третя знахідка за час розкопок, які ведуться понад 100 років.

Тепер на місці працюватимуть палеозоологи, які опишуть кістки знайдених тварин, а також палеогеографи, які по ґрунту спробують дізнатися про клімат тих часів. Знахідки після вивчення передадуть до фондів історико-культурного заповідника "Більськ".

Що відомо про Більське городище

Більське городище – найбільше у Європі укріплене поселення доби раннього залізного віку та унікальний археологічний об’єкт культурної спадщини України.

Більський археологічний комплекс розташований на височині в межиріччі р. Ворскла та р. Суха Грунь переважно в межах Полтавщини, північна частина пам’ятки знаходиться в Охтирському районі Сумської області.

Новини за темою: На раніше затопленій ділянці берега Національного заповідника "Хортиця" знайшли старовинний човен-моноксил

Археологічні дослідження

Археологічні дослідження підтверджують, що за скіфської доби на цій території існував політичний, економічний і культурний центр давнього переддержавного утворення племен Дніпровського Лісостепу. Городище ототожнюється вченими з протомістом Гелон, про яке писав давньогрецький історик Геродот.

Цікаво порівняти Більське городище з іншими найбільшими городищами раннього залізного віку Європи. Кельтські фортеці набагато поступаються: у Франції оппідум Бібракте охоплює територію 135 га, оппідум Алезія – 97 га. У Німеччині оппідум Гейденграбен – охоплює площу понад 1400 га, оппідум Кельгейм – майже 650 га, Манхінг – близько 380 га, оппідум Цартен – 200 га.

У порівнянні з античними центрами Більське городище ніби велетень. У Північному Причорномор’ї давньогрецьке місто-держава Ольвія мало площу близько 50 га, а стародавній Херсонес – майже 38 га. Лише одне густозаселене Східне укріплення Більського городища має площу 77,6 га, яка майже дорівнює площі давньоримського міста Помпеї з населенням у період його розвитку у 20-30 тис. людей.

Історико-культурний заповідник "Більськ"

Більське городище визнане пам’яткою археології національного значення. Також пам’ятка наділена винятковим рекреаційним та туристичним потенціалом, її територія багата на мальовничі природні об’єкти, де рослинний світ і ландшафт є заповідними.

Рішенням Полтавської обласної ради від 15 квітня 2005 року створили Комунальну установу "Історико-культурний заповідник "Більськ" Полтавської обласної ради з метою наукового вивчення унікального комплексу пам’яток території та округи Більського городища (історичних культурних нашарувань, городищ, поселень, залишків валів, ровів, курганів та ґрунтових некрополів), збереження археологічних культурних нашарувань, природних та історичних ландшафтів, а також популяризації найдавнішої історії України, ознайомлення широких верств населення з визначною пам’яткою скіфської доби.

Також під опіку закладу віднесли низку небуденних об’єктів культурної спадщини, зокрема, декілька - національного значення – майдани "Розрита Могила", "Великий Скоробір" та Глинське городище.

Нині установа активно докладає зусилля задля відкриття на території Більського городища авторитетного науково-дослідного центру (будівництво музею розпочали в 2021 році - ред.) і Музею-скансену, де будуть відтворені елементи скіфських укріплень, житлові, ремісничі, культові об’єкти населення доби раннього залізного віку.

Новини за темою: Люди заселили Південну Америку раніше, ніж вважалося. Вчені дослідили кістки доісторичних лінивців
Читайте також:
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві Мінкульт дозволив демонтувати Арку дружби народів у Києві
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом