USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Аспіранти, які вступили на контракт, не зможуть отримати відстрочку від армії: Нові правила від МОН

Зміни пов'язані з аномальним збільшенням охочих чоловіків вступити до аспірантури
студенти

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні вступ на контракт до аспірантури не передбачатиме відстрочку від мобілізації, як це було раніше. Про це повідомляє міністр освіти і науки України Оксен Лісовий у Facebook.

Він розповів, що за останні два роки різко збільшилася кількість чоловіків, які здобувають другу чи третю освіту або ж вступають до аспірантури.

За його словами, на тлі зростання випадків фіктивного навчання в Україні змінюють правила вступу до аспірантури у 2024 році.

Зокрема, глава МОН пообіцяв проаналізувати загальний рівень знань за підсумками складання Єдиного вступного іспиту (ЄВІ).

Крім того, тепер вступити на контракт до аспірантури можна буде тільки на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку.

Лісовий додав, що кількість місць на бюджеті збільшать із 3200 до 7000, щоб не позбавляти можливості вступу мотивованих студентів.

Міністр підкреслив, що до початку повномасштабної війни до аспірантури вступало близько семи-восьми тисяч осіб. Але цього року для складання ЄВІ зареєструвалися 246 189 осіб. 79% із них чоловіки, майже половина яких хоче вступити до аспірантури. Загалом це 91 561 особа.

"Зараз такі цифри виглядають радше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми і мільйони доларів у тіні), а найголовніше – національній безпеці", – зазначив глава МОН.

Новини за темою: В Україні студенти та поліція проходитимуть базову військову підготовку

Раніше заступник міністра освіти і науки Михайло Вінницький розповідав, що з 2022 року в українських університетах почали фіксувати значне зростання вступників до аспірантури – особливо збільшилася частка чоловіків призовного віку, зокрема від 30 років, порівняно з даними вступних кампаній попередніх років.

Наприклад, у 2019–2021 роках кількість вступників-здобувачів ступеня доктора філософії/доктора мистецтв (вони ж – аспіранти) у середньому лише трохи перевищувала 7 тисяч осіб: у 2019-му – майже 7,7 тисячі, у 2020-му – 7,1 тисячі, у 2021-му – 7,6 тисячі.

Водночас частка чоловіків 25+, які вступили на денну/заочну/вечірню форму навчання на бюджет або за контрактом до аспірантури, не перевищувала 33%. З 2019-го до 2021 року в аспірантуру вступили від 2-х до 2,5 тисяч чоловіків старше 25 років. З 2022 року ситуація кардинально змінилася – їхня кількість збільшилася в 6,5 раза.

Зазначимо, що, згідно з новим законом про мобілізацію, студенти, які навчаються за денною формою, можуть розраховувати на відстрочку від мобілізації. Водночас заочники все також підлягають призову в армію.

Читайте також:
Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст Близько 27 тис. засуджених потенційно можуть мобілізуватися в обмін на умовно-дострокове звільнення, – Мін'юст
Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок Американські науковці розробили біонічний протез ноги, яким може керувати мозок
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків Київський картонно-паперовий комбінат може припинити роботу через мобілізацію чоловіків