USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Мішель заявив, що Орбан не стане його наступником на посаді президента Європейської ради, – Reuters

Президент Євроради сказав, що рішення щодо наступника мають ухвалити в червні
Шарль Мішель
Шарль Мішель
Джерело: відкриті джерела

Президент Європейської ради Шарль Мішель, який достроково залишить свою посаду для участі у виборах до Європарламенту, пояснив, що його колеги мають достатньо інструментів, щоб угорський прем’єр Віктор Орбан не став його наступником. Про це пише Reuters.

"Чітко пояснюю, що в будь-якому випадку в червні мають ухвалити рішення щодо мого наступника, а рішення щодо мого переходу до Європейського парламенту буде в липні. Тому Європейська рада безперешкодно визначиться щодо призначення мого наступника на посаді", – сказав Мішель.

І зауважив, що "є безліч інструментів, якщо є політична воля уникнути Віктора Орбана".

Що передувало?

Якщо Мішель балотуватиметься до Європейського парламенту, то головування у Європейській раді тимчасово перейде до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, передає Politico.

Головування у Раді ЄС на ротаційній основі переходить від одного члена ЄС до іншого на пів року.

Якщо лідерам Євросоюзу не вдасться швидко дійти згоди щодо наступника Мішеля, головування у Європейській раді тимчасово перейде до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана – лідера країни. Все тому, що Угорщина головуватиме у Раді Європейського Союзу з липня 2024 року до грудня.

Новини за темою: Бельгія починає головування в Раді ЄС: Що серед пріоритетів?

У виданні зазначають, що таке може бути вперше, коли чинний президент Ради буде кандидатом на виборах до Європейського парламенту.

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні в 50 млрд євро.

Згодом прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні спромоглася переконати угорського колегу Віктора Орбана відмовитися від накладання вето на початок переговорів з Україною про приєднання до Європейського Союзу. 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років