USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Росія – агресор, а Україна – жертва: Мішель різко відповів Орбану на "мирний" план

Мішель наголосив, що жодна дискусія про Україну не може відбуватися без України
Шарль Мішель UWN

Шарль Мішель

Джерело: UWN

Президент Європейської Ради Шарль Мішель відповів прем’єр-міністру Угорщини Віктору Орбану на його "мирний" план. Про це пише Euractiv.

Мішель зазначив, що він взяв до відома думки та пропозиції Орбана, але хотів би вияснити ситуацію щодо п’яти ключових моментів.

"Я не можу прийняти вашу заяву про те, що ми проводили "провоєнну політику. Це зовсім навпаки. Росія – агресор, а Україна – жертва, яка реалізує своє законне право на самооборону", – написав він.

Президент Євроради наголосив, що ЄС обіцяв непохитну прихильність підтримувати Україну та її народ стільки, скільки це буде потрібно, і настільки інтенсивно, наскільки це необхідно. А також додав, що жодна дискусія про Україну не може відбуватися без України.

"Нарешті, найпрямішим шляхом до миру є те, щоб Росія вивела всі свої сили з України та поважала територіальну цілісність України та Статут ООН", – підсумував він.

Мішель сказав, що надіслав листа всім державам-членам ЄС і повідомить своїх українських колег про обмін листами.

Лист Орбана до Мішеля

Нагадаємо, після турне до України та Росії прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан написав листа президенту Європейської ради Шарлю Мішелю з пропозицією відновити дипломатичні відносини з Росією.

Там він зазначив, що "найближчим часом гострота військового конфлікту радикально посилиться". Тому він вимагає, щоб ЄС відновив переговори з Китаєм про "мирну конференцію", відновлення дипломатичних відносин з Росією та "політичний наступ" на Глобальний Південь.

Також він підкреслив, що Європа повинна взяти на себе ініціативу в спробі домовитися про мир між Росією та Україною, оскільки США все більше відволікаються з наближенням президентських виборів у листопаді.

Раніше

Слід нагадати, що прем'єр-міністр Угорщини під час своєї поїздки в Київ озвучив президенту України пропозицію сісти за стіл переговорів і домовитися про припинення вогню з РФ. При цьому Орбан сказав, що не наполягав на своїй ініціативі та сприйняв українські аргументи.

А ось Зеленський у своєму виступі уникнув цього питання. Але нагадав про те, що Будапешт підтримав мирні ініціативи України на саміті у Швейцарії.

Варто сказати, що Угорщина неодноразово ставила під сумнів необхідність військової підтримки України та натомість закликала до припинення вогню. Після перемоги на парламентських виборах у 2022 році Орбан включив Зеленського до списку "опонентів", які нібито змовилися проти нього та підтримали опозицію.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС