USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Мішель може достроково піти з посади президента Євроради. Його потенційний наступник – Орбан

Головування у Раді ЄС на ротаційній основі переходить від одного члена ЄС до іншого на пів року
Шарль Мішель UWN
Джерело: UWN

Президент Євроради Шарль Мішель може достроково залишити свою посаду. Це пов’язано із тим, що він збирається балотуватися до Європейського парламенту. У такому випадку, головування у Європейській раді тимчасово перейде до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, передає Politico.

Головування у Раді Європейського Союзу на ротаційній основі переходить від одного члена ЄС до іншого на пів року.

Якщо лідерам Євросоюзу не вдасться швидко дійти згоди щодо наступника Мішеля, головування у Європейській раді тимчасово перейде до прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана – лідера країни, яка головуватиме у Раді ЄС з липня 2024 року до грудня.

У виданні зазначають, що це перший раз, коли чинний президент Ради буде кандидатом на виборах до Європейського парламенту.

"Мішель мав би залишитися на цій посаді до кінця листопада, коли мала бути встановлена ​​нова колегія уповноважених. Незважаючи на те, що крок Мішеля є юридично допустимим, він створює додатковий тиск на європейських лідерів, оскільки вони зазвичай мають більше часу для ведення справ під час розподілу вищих посад, який завжди відбувається після п’ятирічного голосування в ЄС", – йдеться у матеріалі.

В Politico додають, що після виборів до Європейського парламенту, що відбудуться 6–9 червня у всіх 27 країнах Євросоюзу, європейські лідери зустрінуться 17 червня, а потім 27–28 червня. Саме на цих зустрічах вони, ймовірно, намагатимуться дійти згоди щодо заміни Мішеля.

Також у публікації йдеться, що заява Мішеля пролунала напередодні першого з'їзду та новорічного прийому його партії Реформаторський рух (MR). Очікується, що на цьому з'їзді в неділю лідер партії Жорж-Луї Буше пояснить, хто очолить партію напередодні 9 червня, коли бельгійці голосуватимуть не тільки на виборах до Європарламенту, а й на регіональних та національних виборах.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетного рішення ЄС, яке включало б середньострокову програму допомоги Україні в 50 млрд євро.

Згодом прем'єр-міністр Італії Джорджа Мелоні спромоглася переконати угорського колегу Віктора Орбана відмовитися від накладання вето на початок переговорів з Україною про приєднання до Європейського Союзу. 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років