USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

У Раді готують нові правила бронювання від мобілізації

Депутати пропонують встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника, незалежно від посади
Бронювання працівників
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді готують нові правила бронювання співробітників. Депутати пропонують ввести додаткову сплату до військового збору за кожного заброньованого працівника. Про це повідомляє видання Forbes з посиланням на драфт документа.

Зазначається, що депутати економічного комітету парламенту кілька тижнів працювали над новим законопроєктом, який змінює процес бронювання співробітників. Головна відмінність від запропонованої наприкінці 2023 року концепції Офісу президента полягає у відмові від привʼязки до розміру заробітної плати та відрахувань ПДФО чи ЄСВ. 

Депутати пропонують встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника, незалежно від посади. Головна умова – компанія має працювати "в білу" та сплачувати податки до бюджету.

"Встановлення будь-яких критеріїв (щодо заробітної плати, – ред.) сприйматиметься суспільством як поділ на класи. На підприємстві можуть самостійно обирати, кого зі співробітників хочуть забронювати", – заявив виданню голова економічного комітету та співавтор законопроєкту Дмитро Наталуха.

За його словами, бронювати важливий персонал зможуть всі підприємства, а не лише ті, які Кабмін визначив критично важливими.

Варіант, який розглядається зараз, – до 1,5% військового збору додається фіксована ставка у розмірі 20 000 гривень. За різними сценаріями фіксована ставка за бронювання може принести від 18 млрд до 155 млрд гривень на рік. Проте це не фінальна версія, документ ще доопрацьовується.

Правила бронювання від мобілізації

У липні Кабінет міністрів удосконалив порядок бронювання військовозобов'язаних підприємствами. Зокрема, було розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, та встановлені чіткі терміни розгляду держорганами звернень.

Тепер звернення підприємств, установ та організацій для визначення їх критично важливими, мають бути розглянуті держорганами у строк до 10 робочих днів з моменту отримання документів. Для отримання такого статусу потрібно відповідати трьом чи більше із семи критеріїв.

Критерії базуються на розмірі сплачених податків та зборів, відсутності заборгованості зі сплати ЄСВ, важливості підприємства в галузі національної економіки або задоволення потреб територіальної громади, розмірі середньої зарплати. Також одним із критеріїв є резидентство у "Дія.City".

Суми ЄСВ відтепер будуть враховуватися в одному з критеріїв для визначення підприємства критично важливим: цей критерій передбачає сплату підприємством протягом звітного податкового року податків, зборів, платежів (окрім митних платежів) на суму понад 1,5 млн євро.

Також підприємства ветеринарної медицини, казенні підприємства пробірного контролю тощо можуть бути визнані критично важливими у разі відповідності двом або більше критеріям. Крім цього, передбачається застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню і працюють в органах місцевого самоврядування та в державних органах.

3 січня Міністерство енергетики України видало доручення про необхідність проведення перевірок надання броні (тимчасової відстрочки від мобілізації) працівникам енергетичних компаній. 

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом