USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Бронювання від мобілізації за гроші: У Раді розглядають два варіанти

Одним із варіантів є сплата військового збору у розмірі 20 тис. гривень
Мобілізація

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді може з’явитись законопроєкт про економічне бронювання. Його можуть зареєструвати уже в кінці березня. Про це заявив голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, передає "Суспільне".

Станом на сьогодні у планах є дві моделі. Перша модель – це, власне, модель, яка народилася в Офісі президента, про те, що особи, які мають зарплату більше ніж 35 тисяч гривень, можуть бути заброньованими від мобілізації. 

Друга – це модель про сплату додаткового військового збору за кожну заброньовану особу, незалежно від її посади, заробітної плати чи якихось інших критерій.

За словами Наталухи, розмір цього військового збору становить 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу.

"Це дві базові моделі, відрізняються вони тим, що в першій моделі із 35 тис. гривень, вона не передбачає фізосіб-підприємців, вона не розповсюджуватиметься на них. Це – перше. Друге – там частина коштів, оскільки це заробітна плата, то десь щонайменше третина коштів йтиме в місцевий бюджет, а не безпосередньо на ЗСУ. Третя історія, що зарплата мінімальна, з якої можна забронюватися 35 тисяч гривень, буде вищою, ніж мінімальна заробітна плата у війську, яке сьогодні становить трохи більш як 20 тис. гривень", – сказав він.

Нардеп наголосив, що модель про сплату збільшеного військового збору не ставить перед собою за мету вибілення зарплат.

"Наша ціль – це якраз акумуляція і мобілізація фінансів і фінансових ресурсів, конкретно на ЗСУ. Саме тому ми хочемо піти через збільшення розміру сплати військового збору для того, щоб ці гроші йшли виключно на ЗСУ, ні на які місцеві бюджети, ні на які фонди інші, а конкретно на Збройні сили", – додав він.

По-друге, за словами Наталухи, депутатська модель передбачає можливість бронювання фізичних осіб-підприємців.

Що планує Кабмін

Сьогодні нардеп Олексій Гончаренко повідомив, що в Кабміні планують привʼязати бронювання від мобілізації до рівня заробітної плати.

І так забронюють всіх:

1. чиновників категорії А;
2. робітників підприємств, установ і організацій оборонно-промислового комплексу, постачальників для ЗСУ;
3. робітників поліції.

З бізнесу забронюють повністю:

1. працівників паливно-енергетичного комплексу;
2. операторів зв'язку;

Також отримують можливість для бронювання ті:

1. Хто отримує зарплату від 35 000 гривень.
2. Сплачує ПДФО ≥ 6,3 тис. гривень, і ЄСВ ≥ 7,7 тис. гривень.
3. Айтівці, а саме резиденти "Дія.City", за умови сплати ПДФО ≥ 6,3 тис. гривень.

Правила бронювання від мобілізації

У липні Кабінет міністрів удосконалив порядок бронювання військовозобов'язаних підприємствами. Зокрема, було розширено перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані, та встановлені чіткі терміни розгляду держорганами звернень.

Тепер звернення підприємств, установ та організацій для визначення їх критично важливими, мають бути розглянуті держорганами у строк до 10 робочих днів з моменту отримання документів. Для отримання такого статусу потрібно відповідати трьом чи більше із семи критеріїв.

Критерії базуються на розмірі сплачених податків та зборів, відсутності заборгованості зі сплати ЄСВ, важливості підприємства в галузі національної економіки або задоволення потреб територіальної громади, розмірі середньої зарплати. Також одним із критеріїв є резидентство у "Дія.City".

Суми ЄСВ відтепер будуть враховуватися в одному з критеріїв для визначення підприємства критично важливим: цей критерій передбачає сплату підприємством протягом звітного податкового року податків, зборів, платежів (окрім митних платежів) на суму понад 1,5 млн євро.

Також підприємства ветеринарної медицини, казенні підприємства пробірного контролю тощо можуть бути визнані критично важливими у разі відповідності двом або більше критеріям. Крім цього, передбачається застосування єдиного підходу до визначення кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню і працюють в органах місцевого самоврядування та в державних органах.

3 січня Міністерство енергетики України видало доручення про необхідність проведення перевірок надання броні (тимчасової відстрочки від мобілізації) працівникам енергетичних компаній. 

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат