USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Меджліс кримськотатарського народу просить владу закріпити його правовий статус

За словами Барієва, за 32 роки Меджліс кримськотатарського народу нарешті буде у правовому полі України як представницький орган
Ескендер Барієв

Голова правління "Кримськотатарського Ресурсного Центру", член Меджлісу Ескендер Барієв

Джерело: відкриті джерела

Меджліс кримськотатарського народу подав до Державної служби України з етнополітики та свободи совісті перший пакет документів щодо закріплення правового статусу Меджлісу як представницького органу кримськотатарського народу. Про це повідомив голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, член Меджлісу Ескендер Барієв у Facebook.

"Сьогодні вранці розпочали історичну процедуру як для кримськотатарського народу, так і для України та корінних народів світу. Відповідно до порядку закріплення правового статусу представницького органу корінного народу України та закону про корінні народи подали перший пакет документів щодо закріплення правового статусу Меджлісу кримськотатарського народу у Державну службу України з етнополітики та свободи совісті", – написав Барієв. 

Також голова правління додав, що за 32 роки Меджліс кримськотатарського народу нарешті буде у правовому полі України як представницький орган кримськотатарського народу.

Новини за темою: Після деокупації Криму під кримінальну відповідальність за колабораціонізм може потрапити понад 200 тисяч людей, – Ташева

Що таке Меджліс?

Меджліс – де-факто представницький орган кримських татар із 1991 року. Оформити такий статус де-юре не дозволяло українське законодавство. Однак у 1999 році український політичний та державний діяч Леонід Кучма створив Раду представників кримськотатарського народу при президенті України, що складалася виключно з членів Міллій Меджлісу.

Не маючи в Україні формального юридичного статусу, Меджліс згадувався як представницький орган кримських татар у документах багатьох міжнародних організацій, включаючи такі як Генасамблея ООН чи ОБСЄ.

У Меджлісу після закріплення за ним правового статусу з'явиться можливість брати участь у розробці та реалізації програм, державних і регіональних, що стосуються прав та інтересів кримських татар.

Також із представницьким органом доведеться консультуватися з питань надання землі представникам корінних народів, які повертаються до Криму. Порядок включення відомостей про мови, історію та культуру кримських татар до навчального процесу в Україні також має визначатися у взаємодії з Меджлісом кримськотатарського народу.

Раніше

У Верховній Раді України презентували стратегію першочергових кроків держави після деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. 

За словами першого заступника голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка, парламент уже зробив вагомі кроки, зокрема, прийняв законодавство про корінні народи, про національні спільноти і це "теж частина нашої стратегії із деокупації та реінтеграції Кримського півострова".

Теги: Крим
Читайте також:
Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело
Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео Два кораблі, центр зв'язку та інфраструктура ЧФ РФ: ЗСУ завдали нового удару по Криму. Фото, відео
Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв Жодна битва, де українці і кримські татари воювали разом, не була програна. Нас можна вбити, перемогти – ні, – Ахтем Сеітаблаєв
Хто Хто "здав" український Крим росіянам і чи можна було уникнути окупації?