USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Що буде в Криму після деокупації: Стратегія першочергових кроків від Верховної Ради

Нардепи наголошують на важливості передчасної готовності політичної та законодавчої бази для повернення півострова
Крим
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді України презентували стратегію першочергових кроків держави після деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Про це йдеться в повідомленні пресслужби апарату парламенту. 

"Тема Криму стала надзвичайно важливою для України, парламенту, міжнародної безпеки. Саме тому маємо говорити і про конкретику, яка нас чекає після деокупації, звільнення нашої території", – зауважив перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. 

Він, зокрема, наголосив, що питання готовності влади, гуманітарної системи до деокупації Криму дуже важливі і над ними потрібно розмірковувати вже сьогодні та готувати політичну і законодавчу базу.

"Це і законопроєкти, ініціативи, підзаконні акти, підґрунтя та засади для того, щоби ми могли створити якісний кадровий резерв для подальших процесів. Дуже багато питань у суміжних галузях – екологія, водокористування, демілітаризація, геополітичні питання. Адже усі розуміють, що безпека і Середземномор’я, наприклад, багато в чому залежить від безпеки Чорного моря", – зазначив політик.

За словами Олександра Корнієнка, парламент уже зробив вагомі кроки, зокрема, прийняв законодавство про корінні народи, про національні спільноти і це "теж частина нашої стратегії із деокупації та реінтеграції Кримського півострова".

Що буде після деокупації 

Постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева розповіла присутнім про вже напрацьований комплекс першочергових кроків української влади після деокупації Криму.

"Над комплексом працювала робоча група, яка зосередилася на таких напрямах: відновлення роботи органів публічної адміністрації та кадрового забезпечення, притягнення до відповідальності за міжнародні злочини та злочини проти національної безпеки, питання амністії та люстрації, верифікації документів та рішень окупаційних судів, питання права власності й гуманітарної політики, а також демілітаризації освітньої та культурної сфер", – озвучила перелік напрацювань Таміла Ташева.

Окремий блок питань, над яким уже зараз ведеться активна робота спільно з Комітетом правоохоронної діяльності, стосується відповідальності за здійснення злочинів щодо основ національної безпеки або колабораційної діяльності. Голова комітету Сергій Іонушас повідомив, що в комітеті створено робочу групу, яка працює над цими питаннями.

Новини за темою: Через кримський "міст диявола" окупанти вже не можуть забезпечувати свої потреби у повному обсязі, – Чийгоз

Заступник голови комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Руслан Горбенко зупинився на певних питаннях статусу автономності Криму, оплати праці посадовців, умов перехідного періоду для освітнього процесу, певних змін до законодавства, необхідних для відновлення життя за українськими законами на деокупованій території.

Заступниця очільника Комітету гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук закликала тих, хто працює над заходами, необхідними для реінтеграції Криму, не забувати про частину, яка стосується культурної спадщини в контексті знищення національної ідентичності.

"У ПАРЄ я готую резолюцію про знищення культурної ідентичності й готова взяти всі приклади з Криму в цей документ. Маємо показати, що там відбувається з 2014 року. Бо зараз акцентуються на подіях, які почалися у 2022 році", – підсумувала парламентарка.

Окупанти готуються до української операції зі звільнення Криму

9 лютого стало відомо, що російські загарбники розпочали підготовку до початку операції зі звільнення Криму Збройними силами України. 

Про це свідчать "документи", якими окупаційна адміністрація Криму встановлює високий (жовтий) рівень терористичної небезпеки.

Згідно з "документом" високий рівень загрози встановлюється в населених пунктах Армянськ, Джанкой, Керч, Красноперекопськ, а також в Джанкойському, Красноперекопському і Ленінському (Єдикуйському) районах Криму. 

Читайте також:
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання Влада готує велику реформу освіти: Що зміниться та чи залишиться бюджетна форма навчання
Зеленський цьогоріч не підписав 36 законодавчих ініціатив Зеленський цьогоріч не підписав 36 законодавчих ініціатив
Деякі нардепи хочуть скласти мандат: Корнієнко відреагував на чутки Деякі нардепи хочуть скласти мандат: Корнієнко відреагував на чутки