USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Малюк заявив, що звільнив керівника департаменту Семенченка через стеження за журналістами Bihus.Info

Він зазначив, що вчинки окремих співробітників не можуть перекреслювати всі ті позитивні результати, які має СБУ під час війни
Василь Малюк
Василь Малюк
Джерело: Telegram СБУ
У вівторок, 6 лютого, голова Служби безпеки України Василь Малюк підтвердив, що звільнив керівника департаменту Романа Семенченка через стеження за журналістами Bihus.Info. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За його словами, "викликають справжнє обурення" дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності.

"На жаль, проведення заходів із протидії організованій наркозлочинності призвело не лише до отримання інформації про причетність однієї з операторок редакції до поширення наркотичних речовин, а також мало місце публічне поширення відеоматеріалів", – сказав він.

Очільник Служби безпеки зазначив, що "такі дії є неприпустимими і вже спричинили низку кадрових рішень". Зокрема він направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ, а президент України Володимир Зеленський ще у середу, 31 січня, підписав відповідний указ.

Малюк заявив, що вчинки окремих співробітників не можуть перекреслювати всі ті позитивні результати, які має Служба безпеки під час війни, і кидати тінь на кожного представника: і тих, хто бореться з ворогом всередині країни, і тих побратимів із СБУ, які віддають на полі бою свої життя заради України. За будь-які незаконні дії має бути покарання.

Він зазначив, що пишається бойовими побратимами СБУ – тими, хто виконує реальні бойові задачі, реально ловить колаборантів та зрадників, реально знищує окупантів та протидіє злочинності.

"Це і є справжнє обличчя дієвої і фахової Служби безпеки", – додав Малюк.

Досудове розслідування

Офіс Генерального прокурора доручив слідчим Головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за заявою представника журналістської редакції Bihus.infо щодо незаконного встановлення та використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації у приміщенні заміського комплексу на території Київської області (ч. 1 ст. 359 КК України). Про це інформує пресслужба прокуратури.

"Враховуючи, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення, ймовірно, причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань", – йдеться в повідомленні.

Що відомо про справу?

Нагадаємо, раніше в мережу "злили" відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення до аудиторії з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

16 січня на ресурсі "Народна правда" з'явилося відео із супроводжувальною анотацією "зворотня сторона Bihus.Info: нюхнули "фєну", закинулись MDMА, курнули трави і погнали робити розслідування".

Воно містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному "корпоративі" у заміському комплексі біля Києва.

Цього ж дня керівник проєкту Денис Бігус вийшов із заявою, де "розставив крапки над "і"". Він уточнив, що співробітники, про яких ідеться у викривальному ролику, є не журналістами, а операторами, і на цей момент усі вони вже звільнені.

"Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео – а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами", – наголошує журналіст-розслідувач.

За словами Бігуса, на жаль, частина команди порушила принципи і цінності проєкту Bihus.Info, тож наслідком будуть жорсткі кадрові зміни і проєкт уже шукає нових операторів.

Згодом керівник Bihus.Info зробив нову заяву щодо скандалу з наркотиками.

Бігус заявив, що за членами команди Bihus.Info нібито стежили близько року, ймовірно, шукаючи способи дискредитувати редакцію.

Також ми повідомляли, що розпочато кримінальне провадження за фактом порушення недоторканості приватного життя журналістки Bihus.Info.

Вчора стало відомо, що за журналістами Bihus.Info стежив Департамент захисту національної державності Служби безпеки України. 

Тепер Рада викликає очільника СБУ Василя Малюка на доповідь.

Читайте також:
Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар