USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

За журналістами Bihus.Info стежив Департамент захисту національної державності СБУ

За даними журналістів, 31 січня із СБУ звільнили голову департаменту Романа Семенченка
СБУ
Джерело: відкриті джерела

За журналістами Bihus.Info стежив Департамент захисту національної державності Служби безпеки України. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info, а також у повідомленні СБУ.

Команда журналістів отримала відео з комплексу "Українське село" за день до того, як диск з записами вилучила спецслужба. Під час ознайомлення з кадрами журналісти виявили осіб, частину з яких невдовзі ідентифікували біля будівлі СБУ.

"Ми також поспілкувались із вже звільненим очільником цього департаменту Романом Семенченком, який не заперечив участі у операції", – зазначається у розслідуванні.

Як повідомляють у виданні, 31 січня із СБУ звільнили голову Департаменту захисту національної державності Романа Семенченка.

"Ми поспілкувались з паном Семенченком, і у телефонній розмові він не заперечив причетність ДЗНД до цієї операції", – кажуть там.

Як відреагували в СБУ?

У спецслужбі заявили, що протидія організованій наркозлочинності є одним з напрямів діяльності Служби безпеки України. Саме за вживанням наркотиків застали камери деяких співробітників видання.

"Серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники Bihus.Info. Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів", – йдеться у повідомленні.

Водночас Службою безпеки України відкрито кримінальне провадження згідно зі ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації). Проводяться відповідні процесуальні дії.

Керівництвом СБУ також прийнято відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізовано напрями його роботи.

Що відомо про справу?

Нагадаємо, що раніше в мережу "злили" відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info, ймовірно, вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігус записав відеозвернення до аудиторії з поясненнями та запевнив, що всі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків.

16 січня на ресурсі "Народна правда" з'явилося відео із супроводжувальною анотацією "зворотня сторона Bihus.Info: нюхнули "фєну", закинулись MDMА, курнули трави і погнали робити розслідування".

Воно містить фрагменти прослуховуваних телефонних розмов співробітників проєкту та кадри, зняті прихованою камерою на новорічному "корпоративі" у заміському комплексі біля Києва.

Цього ж дня керівник проєкту Денис Бігус вийшов із заявою, де "розставив крапки над "і"". Він уточнив, що співробітники, про яких ідеться у викривальному ролику, є не журналістами, а операторами, і на цей момент усі вони вже звільнені.

"Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео – а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами", – наголошує журналіст-розслідувач.

За словами Бігуса, на жаль, частина команди порушила принципи і цінності проєкту Bihus.Info, тож наслідком будуть жорсткі кадрові зміни і проєкт уже шукає нових операторів.

Згодом керівник Bihus.Info зробив нову заяву щодо скандалу з наркотиками.

Бігус заявив, що за членами команди Bihus.Info нібито стежили близько року, ймовірно, шукаючи способи дискредитувати редакцію.

Також ми повідомляли, що розпочато кримінальне провадження за фактом порушення недоторканості приватного життя журналістки Bihus.Info.

Читайте також:
Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів Родичі українських екснардепів, суддів та прокурорів володіють нерухомістю у Дубаї на понад 30 млн доларів
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар