USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Приватизація нафтопроводу "Самара-Західний напрямок": Медведчуку та його спільникам повідомили про підозру

Йдеться про незаконне привласнення вказаного нафтопроводу ще в 2015 році
Медведчук

Віктор Медведчук

Джерело: відкриті джерела

Колишньому народному депутату від забороненої партії ОПЗЖ Віктору Медведчуку та чотирьом його спільникам з екстопменеджменту "Прикарпатзахідтрансу" оголосили про підозру через нелегальне привласнення нафтопроводу "Самара-Західний напрямок". Правоохоронці зібрали масштабну доказову базу у цій справі, повідомляє пресслужба Служби безпеки України.

В СБУ зазначили, що йдеться про приватизацію вказаного нафтопроводу ще в 2015 році. Організатором схеми з незаконного привласнення виступив якраз екснардеп Медведчук. Він діяв у чіткій координації з тодішнім вищим політичним керівництвом України та Росії.

До своєї схеми Медведчук долучив третіх осіб. Останні згодом отримали керівні посади на підприємстві, що "приватизувало" цей нафтопровід.

"Нафтопродуктопровід "Самара-Західний напрямок" після розпаду СРСР лишився у власності РФ. Україна з 2005 року через суди доводила своє право на володіння ним, і тільки в 2014-2015 роках це право підтвердили Апеляційний і Вищий господарський суди. Однак Медведчук, маючи підтримку тодішнього вищого керівництва України, зміг скасувати це рішення через Рівненський господарчий суд й оформити продаж нафтопродуктопроводу швейцарській компанії, яку контролювали учасники схеми", - нагадали в СБУ.

Інфографіка
Джерело: Telegram СБУ

Уже потім після заволодіння "трубою" Медведчук разом з поплічниками забезпечив її функціонування через підприємство "Прикарпатзахідтранс". Учасники схеми виводили отримані прибутки на рахунки афілійованих зарубіжних компаній. А тоді розподіляли їх між собою.

"Відповідна інформація підкріплена доказами, які є у розпорядженні НАБУ та СБУ, а також показами самого Віктора Медведчука, які були добровільно та з усвідомленням сказаного надані ним до обміну з РФ", - додали у Службі безпеки.

Тож Медведчук та його спільники мають підозри за такими статтями ККУ:

  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 384 (введення в оману суду або іншого уповноваженого органу);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою);
  • ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (організація набуття, володіння та використання коштів, внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинені організованою групою та в особливо великому розмірі).
Новини за темою: Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри

Зауважимо, в лютому стало відомо, що Верховний суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль говорив, що в справі по "трубі Медведчука" поставлено крапку. А Фонд держмайна одночасно з розслідуванням правоохоронців зробив чергову спробу повернути актив у державну власність.

Читайте також:
Махінації з паспортами на пів мільярда: Двом громадянам Естонії повідомили підозри Махінації з паспортами на пів мільярда: Двом громадянам Естонії повідомили підозри
Дубінського та його помічника викрили на повторному сприянні в незаконному перетині кордону Дубінського та його помічника викрили на повторному сприянні в незаконному перетині кордону
Московський НПЗ зупинив прокачування нафти після атаки дронів, – ЗМІ Московський НПЗ зупинив прокачування нафти після атаки дронів, – ЗМІ
Шуфричу загрожує до 15 років в'язниці за фінансування Росгвардії в Криму: Обвинувальний акт уже скеровано до суду Шуфричу загрожує до 15 років в'язниці за фінансування Росгвардії в Криму: Обвинувальний акт уже скеровано до суду