USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Землі на березі Дніпра, які належали дружині Медведчука, передали до АРМА

Частина лісової ділянки на березі р. Дніпро у Бориспільському районі була відведена у приватну власність всупереч вимогам законодавства
Марченко
Оксана Марченко
Джерело: відкриті джерела

Прокуратура ініціювала передачу в управління АРМА майна дружини лідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука Оксани Марченко вартістю понад 303 млн гривень. Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора.

"За клопотанням Бориспільської окружної прокуратури судом накладено арешт на земельні ділянки лісогосподарського призначення площею 9,5 га і цілісний майновий комплекс – базу мисливства та спортивно-любительської ловлі площею 3021 кв. м", – йдеться в повідомленні.

Вартість цього майна становить понад 303 млн гривень.

Йдеться про земельні ділянки з майновим комплексом, що знаходяться у власності та користуванні товариств, фактичними кінцевими бенефіціарними власниками яких є дружина екснародного депутата – лідера забороненої в Україні партії "ОПЗЖ", а також ексміністр доходів і зборів часів президента-втікача. Колишній міністр переоформив компанію-власника майна на третіх осіб.

Досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем здійснюється слідчими Бориспільського райуправління ГУНП в Київській області (ч. 1 ст. 364 КК України).

Наразі триває процедура прийняття в управління АРМА арештованого майна.

Раніше

19 травня Київська обласна прокуратура в суді відстояла право держави на земельні ділянки лісогосподарського призначення площею 9,5 га вартістю понад 204 млн гривень. Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Прокурори в суді довели, що частина лісової ділянки на березі р. Дніпро у Бориспільському районі була відведена у приватну власність всупереч вимогам законодавства.

Надалі землю внесли до статутного фонду юридичних осіб, бенефіціаром яких є дружина екснародного депутата, позбавленого українського громадянства – лідера забороненої в Україні партії "ОПЗЖ".

Враховуючи порушення вимог законодавства, обласна прокуратура звернулася до суду. Господарський суд Київської області задовольнив позов про повернення у державну власність цих земель.

Арешт активів Марченко на понад 1 млрд гривень

24 квітня суд арештував активи дружини екснардепа Віктора Медведчука Оксани Марченко на понад 1 мільярд гривень. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, йдеться про корпоративні права Марченко в АТ "Запорізький завод феросплавів". Рішення суду стосується 13,7% акцій підприємства, якими дружина Медведчука володіє через чотири офшорні компанії.

Арешт активів убезпечить їх від продажу чи перереєстрації на підставних осіб і надалі дозволить передати на користь нашої держави.

До речі, Запорізький завод феросплавів є монопольним виробником металевого мангану в Україні і входить до списку найбільших металургійних компаній в Європі.

Загалом у Марченко арештовано майно на загальну суму більше ніж 6 млрд гривень.

Підозра Марченко

На початку лютого Служба безпеки ліквідувала масштабну схему підпільного фінансування російських окупаційних угруповань, до організації якої причетна Оксана Марченко, дружина підозрюваного у державній зраді екснардепа Віктора Медведчука. Про це повідомляє пресслужба СБУ. 

Саме Оксана Марченко, за словами Служби безпеки України, є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства в Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки Росгвардії та МВС РФ в окупованому Криму.

"Встановлено, що ці компанії платили рашистам нібито за "охорону нерухомості Медведчука" на території півострова. Крім цього, бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати "податків і зборів". Загальна сума здійснених платежів на користь країни-агресора становить більше ніж 50 млн у гривневому еквіваленті", – повідомляють у пресслужбі. 

Для реалізації схеми Оксана Марченко зареєструвала в Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів. Для його створення задіяла активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, які розташовані у Києві. Потім "кримська" фірма підписала відповідні "охоронні" угоди зі структурами Росгвардії та МВС РФ.

За даними слідства, після початку повномасштабного вторгнення РФ компанія Марченко продовжила фінансувати бюджет росіян.

Слідчі Служби безпеки повідомили Оксані Марченко та очільниці афілійованої фірми у Криму про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі вирішується питання щодо повідомлення про підозру керівникам трьох київських компаній, причетних до злочинної схеми. Зловмисникам загрожує покарання до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше

10 січня президент Володимир Зеленський позбавив нардепів Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна громадянства України. Через три дні Верховна Рада достроково припинила їхні повноваження народних депутатів.

Читайте також:
Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс Брюссель заявив про ще 5 млрд євро прибутку від російських активів, але є нюанс
ЄС підготував закон, який дасть змогу Україні отримувати дохід від активів РФ уже в липні, – Bloomberg ЄС підготував закон, який дасть змогу Україні отримувати дохід від активів РФ уже в липні, – Bloomberg
Продаж яхти Royal Romance екснардепа Медведчука: АРМА вперше починає реалізацію закордонного активу Продаж яхти Royal Romance екснардепа Медведчука: АРМА вперше починає реалізацію закордонного активу
Мальта, Люксембург і Угорщина виступили проти купівлі боєприпасів Україні за рахунок заморожених активів РФ Мальта, Люксембург і Угорщина виступили проти купівлі боєприпасів Україні за рахунок заморожених активів РФ