USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Суд заборонив вісім проросійських громадських організацій, які координував Медведчук

Представники цих "громадських організацій" планували державний переворот в Україні
Медведчук
Віктор Медведчук, колишній депутат ВР України
Джерело: відкриті джерела

Суд задовольнив позов Мін’юсту щодо заборони восьми проросійських організацій, які координував екснардеп Віктор Медведчук. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

"Представники цих "громадських організацій" планували державний переворот в Україні, який хотіли синхронізувати з початком повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року. Таким чином вони сподівались допомогти агресору якнайшвидше захопити Київ, а згодом і всю територію України", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для цього представники цих організацій мали ініціювати проведення в Києві так званих "національних зборів". Під час "з’їзду" планувалося оголосити ультиматум вищому військово-політичному керівництву України щодо "відсторонення від влади".

"У разі відмови – зловмисники мали намір захопити ключові держустанови у Києві та інших регіонах держави. Для цього планували сформувати бойові групи, до складу яких мало увійти понад півтисячі озброєних осіб", – додали в СБУ.

Зокрема, суд постановив заборонити та примусово розпустити такі організації:

  • міжнародна громадська організація "Ми народ України";
  • всеукраїнська громадська організація "Всеукраїнське гетьманське козацтво імені Івана Богуна";
  • "Соборне козацтво";
  • "Соборне козацтво" "Харківський округ";
  • "Соборне козацтво" "Баришівська станиця";
  • "Соборне козацтво" "Київський округ";
  • "Соборне козацтво" "Львівський округ";
  • "Соборне козацтво" "Сумський округ".

Підозри щодо Медведчука

Нещодавно в Києві викрили підпільний осередок прокремлівського політпроєкту "Другая Украина". Цю організацію в Росії очолив обвинувачений у державній зраді Віктор Медведчук, який координує свою діяльність із ФСБ, з'ясували у Службі безпеки України.

Втім, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ Медведчука підозрювали у державній зраді. До лютого 2022 року екснардеп перебував під домашнім арештом, але потім втік. СБУ затримала його у квітні 2022-го, проте у вересні того ж року його обміняли на захисників Маріуполя. Зокрема, на командирів "Азову", які захищали "Азовсталь".

Після цього Кабмін дозволив Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) продавати арештоване за кордоном майно. Зокрема, тепер можуть продати яхту екслідера забороненої партії "ОПЗЖ" Віктора Медведчука орієнтовною вартістю 200 млн євро. Судно вже передали на продаж з Хорватії в Україну.

Раніше 20 лютого минулого року Віктор Медведчук звернувся до Верховного суду з позовом. У своїй позовній заяві вимагав повернути йому громадянство України. Мотивує це тим, що указ президента про припинення його громадянства нібито був "незаконним, безпідставним, свавільним та ухваленим із порушенням норм Конституції України".

А в лютому 2024 року Верховний суд остаточно визнав за державою право власності на українську частину магістрального нафтопродуктопроводу "Самара – Західний напрямок". Тож у справі по "трубі Медведчука" поставили крапку, повідомив голова Фонду державного майна України Віталій Коваль.

Читайте також:
У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"