USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Китай буде готовий до вторгнення на Тайвань до 2027 року, – командування США

Попри економічні проблеми Пекіна, його офіційний оборонний бюджет за останні роки збільшився на 16%
Китай Сі

Глава Китаю Сі Цзіньпін

Джерело: chinabx.gov.cn

Керівник Індо-Тихоокеанського командування США, адмірал Джон Аквіліно вважає, що Китай нарощує свій військовий та ядерний арсенал і буде готовий до вторгнення на Тайвань до 2027 року. Про це повідомляє Bloomberg.

Аквіліно зазначає, що наразі все вказує на те, що Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) виконує директиву лідера КНР Сі Цзіньпіна бути готовою до вторгнення на Тайвань до 2027 року.

"Дії НВАК вказують на їхню здатність вкластися в бажані Сі терміни об'єднання Тайваню з материковим Китаєм за допомогою сили, якщо буде отримано відповідний наказ. І попри економічні проблеми Пекіна, його офіційний оборонний бюджет за останні роки збільшився на 16% та перевищив 223 мільярди доларів", – пояснив адмірал.

Разом з тим згадав, що за три роки, що минули відтоді, як він прийняв командування, НВАК поповнилася понад 400 винищувачами та понад 20 великими військовими кораблями. А з 2020 року армія подвоїла свої запаси балістичних і крилатих ракет.

"Китайські військові відпрацьовують різні завдання, пов'язані з операціями проти Тайваню, такі як імітація оточення з морською та повітряною блокадою острова. Це повинно турбувати весь світ", – попередив Аквіліно.

Керівник комітету з питань збройних сил Палати представників від республіканців Майк Роджерс додав, що Народно-визвольна армія Китаю розгортає сучасні системи, такі як гіперзвукова зброя та винищувачі п'ятого покоління.

"Винищувачі можуть поширювати свою міць далеко в Тихому океані, маючи флот з 340 кораблів. Він включає новий авіаносець та атомні підводні човни з балістичними ракетами. КНР не хоче військового конфлікту щодо Тайваню, навіть якщо має намір взяти острів під свій контроль", – зазначив Роджерс.

Китай готується до війни?

Ще рік тому ЗМІ побачили ознаки того, що голова Китаю Сі Цзіньпін готується до війни. На щорічному засіданні парламенту та його вищого політичного консультативного органу в березні Сі Цзіньпін розкрив тему готовності до війни в чотирьох окремих промовах, в одному випадку сказавши своїм генералам "сміливо воювати".

Так, китайський уряд оголосив про збільшення на 7,2% оборонного бюджету країни, який подвоївся за останнє десятиліття, а також про плани зробити країну менш залежною від іноземного імпорту зерна. А в останні місяці 2023 року Пекін оприлюднював нові закони про військову готовність, нові бомбосховища в містах по той бік Тайванської протоки та нові офіси "Мобілізації національної оборони" по всій країні.

Крім того, в Китаї активно обговорювали тему створення чорного списку активістів, які виступають за незалежність і політичних лідерів Тайваню. Цей план дозволив би вбивство осіб із чорного списку, включно з віцепрезидентом Тайваню Вільямом Лай Чінг-те.

До того ж західні експерти вже давно вважають, що Пекін занижує свої витрати на оборону. У 2021 році, наприклад, Китай стверджував, що витратив на оборону 209 мільярдів доларів, але Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру назвав справжню цифру у 293,4 мільярда доларів.

Натомість міністерство оборони Тайваню нещодавно звинуватило Пекін у загрозі авіаційній безпеці та веденні психологічної війни проти своїх жителів через запуск серії аеростатів, помічених поблизу або над островом.

До того журналісти писали, що глава Китаю Сі Цзіньпін заявив президенту США Джо Байдену під час їхнього саміту в Сан-Франциско, що Пекін возз'єднає Тайвань з материковим Китаєм, але коли це відбудеться – ще не визначено.

Читайте також:
США модернізує літак США модернізує літак "Судного дня"
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів США виділили найбільший пакет допомоги на 6 млрд доларів
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін