USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Китай проводить великі військові навчання навколо Тайваню

Під час цих навчань вперше була змодельована повномасштабна атака
Китай

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Китай розпочав дводенні військові навчання навколо Тайваню, назвавши їх "суворим покаранням" за "сепаратистські дії" самокерованого острова. Про це пише BBC.

Навчання відбулися через три дні після інавгурації президента Тайваню Вільяма Лая, який закликав Пекін припинити загрожувати острову і змиритися з існуванням його демократії.

"Китай розглядає Тайвань як сепаратистську провінцію, яка з часом перейде під контроль Пекіна, але острів бачить себе окремим. Міністерство оборони Тайваню засудило китайські навчання як "ірраціональні провокації", – йдеться у публікації.

Тайвань скерував військово-морські, повітряні та наземні сили для захисту суверенітету острова, повідомило його Міноборони.

"За словами тайванських військових експертів, під час навчань у четвер вперше була змодельована повномасштабна атака, а не економічна блокада", – зазначають автори.

Згідно з картами, оприлюдненими Народно-визвольною армією Китаю (НВАК), навчання проходили навколо головного острова і вперше також були спрямовані на контрольовані Тайванем острови Кінмен, Мацу, Вуцю та Доньїнь, які розташовані поблизу китайського узбережжя.

Крім того, навчання включали компонент на схід від Тайваню. Скелясте східне узбережжя острова з іншого боку гірського хребта вже давно є його військовим редутом.

Райони навколо Тайваню, де китайська армія проводить військові навчання
Джерело: BBC

Тайвань побудував значну частину своєї потужної військової інфраструктури вздовж цього узбережжя, включаючи велику підземну авіабазу в горах поблизу міста Хуалянь. Він також знаходиться близько до південних островів Японії і є природним маршрутом для поповнення запасів, наголошують у BBC.

"Відправляючи морські і повітряні патрулі на схід Тайваню, Китай прагне показати Тайваню, що його схід тепер піддається китайському нападу, і продемонструвати американцям, що будь-які спроби поповнити запаси або зміцнити Тайвань зі сходу вразливі для китайських ракетних ударів і військово-морських атак", – додають у виданні.

НВАК заявила, що її навчання були зосереджені на спільному патрулюванні повітряно-морських сил, точних ударах по ключових цілях і інтегрованих операціях всередині і за межами острова з метою перевірки "спільних реальних бойових можливостей" своїх сил.

Тайванські ЗМІ цитують військового експерта Чі Чунга, який сказав, що нинішні навчання спрямовані на "імітацію повномасштабного збройного вторгнення на Тайвань".

Варто нагадати, що протягом останнього року Пекін неодноразово відпрацьовував оточення Тайваню винищувачами та кораблями ВМС. Напередодні інавгурації Лая Тайвань повідомив про зростання кількості вторгнень у води та повітряний простір.

Китай готується до війни?

Ще рік тому ЗМІ побачили ознаки того, що голова Китаю Сі Цзіньпін готується до війни. На щорічному засіданні парламенту та його вищого політичного консультативного органу в березні Сі Цзіньпін розкрив тему готовності до війни в чотирьох окремих промовах, в одному випадку сказавши своїм генералам "сміливо воювати".

Так, китайський уряд оголосив про збільшення на 7,2% оборонного бюджету країни, який подвоївся за останнє десятиліття, а також про плани зробити країну менш залежною від іноземного імпорту зерна. А в останні місяці 2023 року Пекін оприлюднював нові закони про військову готовність, нові бомбосховища в містах по той бік Тайванської протоки та нові офіси "Мобілізації національної оборони" по всій країні.

Крім того, в Китаї активно обговорювали тему створення чорного списку активістів, які виступають за незалежність і політичних лідерів Тайваню. Цей план дозволив би вбивство осіб із чорного списку.

До того ж західні експерти вже давно вважають, що Пекін занижує свої витрати на оборону. У 2021 році, наприклад, Китай стверджував, що витратив на оборону 209 мільярдів доларів, але Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру назвав справжню цифру у 293,4 мільярда доларів.

Крім того, Міністерство оборони Тайваню нещодавно звинуватило Пекін у загрозі авіаційній безпеці та веденні психологічної війни проти своїх жителів через запуск серії аеростатів, помічених поблизу або над островом.

Також керівник Індо-Тихоокеанського командування США, адмірал Джон Аквіліно вважає, що Китай нарощує свій військовий та ядерний арсенал і буде готовий до вторгнення на Тайвань до 2027 року.

За його словами, наразі все вказує на те, що Народно-визвольна армія Китаю виконує директиву лідера КНР Сі Цзіньпіна бути готовою до вторгнення на Тайвань до 2027 року.

Читайте також:
Кулеба пояснив, чому Китай не прийме ні українську ні російську сторону Кулеба пояснив, чому Китай не прийме ні українську ні російську сторону
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Німеччина закликала Китай не передавати Росії товари, які можна використати для війни Німеччина закликала Китай не передавати Росії товари, які можна використати для війни
В Україні студенти та поліція проходитимуть базову військову підготовку В Україні студенти та поліція проходитимуть базову військову підготовку