USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

"Коли ховали молодих хлопців, було нелегко дивитися в очі родичам". Мер Шполи Сергій Кравченко розповів UWN, чому склав повноваження і пішов у ЗСУ

Мер Шполи Сергій Кравченко
Джерело: UWN

Кілька днів тому мер Шполи Сергій Кравченко достроково припинив свої повноваження і пішов у Збройні сили України. Сергій протягом семи років обіймав посаду міського голови, пройшов три виборчих процеси, але твердо переконаний, що в такі важкі для держави часи зрілий чоловік має захищати Батьківщину. Наразі Сергій вже на службі. Він розповів UWN, чим мотивувався, приймаючи таке рішення, чому вирішив вступити до лав Збройних сил саме зараз, а також про подальшу роботу міської влади.

"Я прийняв таке рішення давно, воно не спонтанне, обдумане. Були певні фактори, які зумовили те, що я раніше не міг піти в Збройні сили України. Були важливі питання в громаді, які не можна було покинути. Кожна громада на своїй території займалася обороною, організацією прийому і поселення тимчасово переміщених осіб. Тоді були проблеми з фінансуванням, жили за рахунок співпраці з бізнесом. Зараз в цих напрямках краще, робота налагоджена таким чином, що треба просто підтримувати. Роботу по функціонуванню громади будуть виконувати мої зами, тому вирішив цього року піти в ЗСУ. Чоловік в такий важкий час для держави має послужити в ЗСУ, неважливо в якому напрямку, в яких родах військ", – розповідає Сергій.

Новини за темою: З Якудзи – в українські снайпери: У лавах ЗСУ воює справжній японський мафіозі

Ексголова Шполи повністю довіряє громаду своєму колективу, каже – робота відпрацьована до механізму швейцарських годинників.

"За сім років я підібрав колектив професіоналів, які знають, як виконувати свої функції. У мене робота налагоджена, а якщо треба буде моя порада, я зможу поговорити і відписатися. Розумію, що належним чином на два фронти не вийде, але там фахівці, і за громаду я не переживаю", – зазначає він.

Також Сергій розповідає, що за рік повномасштабного вторгнення чимало чоловіків у громаді пішло на війну. І хоча міська влада прийняла численні програми підтримки сімей загиблих, поранених та сиріт, йому все одно здавалося, що цього замало. Каже, важко було дивитися в очі родинам загиблих.

"Ми підтримували сім'ї воїнів, забезпечували. Громада, як не прикро, мала і втрати, і поранення. Ми приймали програми фінансової підтримки, окрім державних виплачували сім’ям загиблих по 100 тисяч гривень підтримки. Була програма підтримки поранених, які перебували в госпіталях. Вже не перший рік діє програма виплат коштів учасникам АТО/ООС, але з 2022 року під неї підпадають всі учасники російсько-української війни. Прийнята програма щомісячних виплат дітям  воїнів, які полягли. Та коли приходять "200-ті" хлопці по 23–25 років, і ти йдеш їх ховати, нелегко в очі родичам дивитися, бо ти зрілий мужик, а перебуваєш не там, де маєш бути", – упевнений Сергій.

Новини за темою: Артилерист ЗСУ: Знищили російський "Ураган" з другого пострілу, а разом з ним ще 16 окупантів

Зараз чоловік вже проходить службу в лавах Збройних сил, проте рід військ та фах не називає, каже – то таємниця. 

Я вже почав виконувати, але спеціальність називати не можу. Досвіду армійської служби немає, я строкову службу не служив, але до того, як стати міським головою, я майже 20 років попрацював в правоохоронній сфері. Є навички поводження зі зброєю, офіцерське звання, а що не знаю, навчуся", – додає Сергій.

Нагадаємо, на минулих виборах 2020 року Кравченко отримав 76,8 % підтримки виборців. Відповідно до відомостей ЦВК, він – член партії Всеукраїнського об’єднання "ЧЕРКАЩАНИ". Після складання Кравченком повноважень виконання його обов’язків було покладено на нового секретаря міської ради Олега Кошового.

Читайте також:
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих" громадян, притягатимуть до відповідальності, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні
Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ? Путін прагне захопити Харків і Київ: Чи почне Росія наступ?
"Зграя" однодумців, яка приходить на поміч усім українцям. Розмова із співзасновником громадської організації Олексієм Юдкевичем
Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ