USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні за 11 місяців цього року на кір захворіло уп’ятеро більше, ніж торік, – МОЗ

Летальних випадків у 2023-му не було
Кір

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні за 11 місяців цього року зафіксували 55 хворих на кір. Водночас протягом 2022 року було зареєстрованих усього 11. Летальних випадків у 2023-му не було, зауважили в пресслужбі Міністерства охорони здоров'я.

Наразі хворобу реєстрували у 13 областях та столиці. Найбільше у Тернопільській – 12 випадків, у м. Києві – 10 та у Львівській області – 7. Серед 55 тих, хто захворів у 2023 році, – 31 дитина віком до 17 років.

"Ситуація із кором у світі залишається напруженою, у Румунії на початку місяця оголосили про епідемію кору, в кількох країнах фіксують спалахи та підвищення рівня захворюваності", – розповів заступник міністра охорони здоровʼя, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

І додав, що в Україні було п'ять точкових спалахів кору протягом 2023 року, які вдалося локалізувати і які не переросли у масові захворювання. 

За даними МОЗ, серед захворілих у 2023 році 12% не мали жодного щеплення, 30% – лише одне, у 20% випадків інформації про вакцинацію не було.

"Майже 30% запрошених не з’явилися на вакцинацію через виїзд або тимчасове проживання за кордоном. Звертаю увагу батьків: якщо дитина пропустила щеплення або на момент звернення до лікаря мала протипоказання, зверніться до лікаря повторно та скоригуйте вакцинацію. Вакцина є у всіх областях", – пояснив санлікар.

У міністерстві нагадали, що ліків проти кору не існує, тому вакцинація – єдиний засіб захисту проти захворювання у світі.

Новини за темою: В Україні триває сезон грипу. Медики нагадали про хворобу та як захиститися від неї

Що відомо про кір?

Кір – інфекційне захворювання, яке легко передається, особливо нещепленим дітям, й іноді його перебіг буває важким.

Кір передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови. Вірус здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Першою ознакою зазвичай є значне підвищення температури – приблизно через 10–12 днів після інфікування. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік.

За кілька днів з’являється висип – спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні він розповсюджується по всьому тілу. 

"Спалахи кору – циклічні й повторюються приблизно раз на п’ять років. А кір – одне з найзаразніших інфекційних захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей ризикують захворіти після контакту із хворим. Найбільш вразливі до інфекції діти, які не мають щеплень. Серед ускладнень кору – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть", – резюмували в МОЗ.

Раніше ми повідомляли, що в Україні цьогоріч, ймовірно, може бути спалах кору – вже зареєстровано кілька випадків хвороби. Це небезпечне та високозаразне інфекційне захворювання, яке може призвести до серйозних ускладнень та навіть до інвалідності та смерті.

Також ми писали, що у Києві запускають кампанію з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи через ризик виникнення та розповсюдження кору. Завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ "Київський міський центр контролю та перевірки хвороб МОЗ України" Людмила Самчук в ході брифінгу закликала містян проводити вакцинації. 

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар