USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

У Румунії оголосили епідемію кору

У зв'язку з цим проведуть вакцинацію дітям у віці від 9 до 11 місяців
Кір

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністерство охорони здоров'я Румунії оголосило в країні епідемію кору через стрімке зростання кількості хворих, а також велику кількість госпіталізованих інфікованих дітей. Про це повідомляє Romania insider.

Наразі в країні зареєстрували майже 2000 випадків захворювання у 29 повітах.

"У зв'язку з цим проведуть вакцинацію дітям у віці від 9 до 11 місяців. Зазвичай вакцинацію проводять в 12 місяців, а також у п'ять-сім років, згідно з графіком вакцинації проти кору. Нова кампанія також буде спрямована на невакцинованих або тих, хто має неповні щеплення", – заявляє МОЗ Румунії.

Крім того, Міністерство охорони здоров'я разом із сімейними лікарями проведе інформаційну кампанію для батьків для кращого дотримання програми вакцинації.

Що відомо про кір

Кір – інфекційне захворювання, яке легко передається, особливо нещепленим дітям, і іноді його перебіг буває важким. Охоплення вакцинацією першою дозою на національному рівні становить 78%, а другою дозою – 62% дітей та має тенденцію до зниження протягом понад 10 років, зазначили у МОЗ Румунії.

Відомо, що один випадок хвороби підтверджено також у Молдові – кір виявили у трирічної дитини, яка нещодавно повернулася з Російської Федерації. Це другий випадок кору у Молдові з початку 2023 року. У 2021-му та 2022 роках в країні не було зареєстровано жодного випадку захворювання.

Кір передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови. Вірус здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Першою ознакою зазвичай є значне підвищення температури – приблизно через 10–12 днів після інфікування. На цій початковій стадії можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип – спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні він розповсюджується по всьому тілу. Захворювання може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень – пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту), а також до інвалідності та смерті. 

Раніше ми повідомляли, що в Україні цьогоріч, ймовірно, може бути спалах кору – вже зареєстровано кілька випадків хвороби. Це небезпечне та високозаразне інфекційне захворювання, яке може призвести до серйозних ускладнень та навіть до інвалідності та смерті.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ Перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм пройшли затвердження МОЗ
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?