USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Кабмін скасував проведення перепису населення у 2023 році

До питання проведення перепису населення в Україні повернуться вже після війни
Перепис населення
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів скасував проведення всеукраїнського перепису населення, яке було заплановано на 2023 рік. До цього питання Держслужба статистики має повернутися вже після завершення війни. Про це повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

За його словами, уряд визнав розпорядження Кабінету міністрів України від 09.12.2020 №1542 "Про проведення у 2023 році Всеукраїнського перепису населення" таким, що втратило чинність.

"Доручено Державній службі статистики після припинення чи скасування воєнного стану в Україні внести пропозицію щодо проведення Всеукраїнського перепису населення", – додав Мельничук.

Перший і єдиний

За рекомендаціями ООН переписи населення у більшості країн світу проводяться раз на десять років. Однак в Україні він відбувся лише один раз, ще у 2001 році.

За його результатами, загальна кількість наявного населення України становила 48 млн 457 тис. осіб.

Загальна ж кількість постійного населення станом на 5 грудня 2001 року складала 48 млн 241 тис. осіб. Серед них чоловіки становили 46,3%, а жінки – 53,7%.

Чому не проводили наступні переписи?

У грудні 2020 року Кабінет міністрів переніс перепис населення на 2023 рік через пандемію COVID-19. Потім же – завадило повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Над проєктом перепису населення працювала команда Мінцифри і мала зробити цей процес технологічним. Також Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який дозволив цифровізувати перепис, повідомляв міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Найголовніше – провести онлайн-раунд перепису. Кожен зможе самостійно заповнити анкету вдома, без участі переписників. Другий важливий пункт – дані, які вже є в реєстрах, заповняться в анкеті автоматично", – зазначав він.

У чому важливість перепису населення?

Перепис населення є таким заходом, який дозволяє через регулярні інтервали часу здійснювати облік чисельності населення, яке проживає на території країни в цілому та на всіх рівнях її адміністративно-територіального устрою. Дані ж перепису є необхідними для прогнозування і управління соціально-економічним розвитком країни, реалізації демографічної політики, бюджетного планування та багатьох інших цілей, зазначають у Державній службі статистики.

Як повномасштабне вторгнення РФ в Україну позначилося на демографічній ситуації в Україні?

Згідно з даними українського МЗС, станом на 21 червня 2023 року за кордоном перебуває 8 млн 177 тис. українців. Це фактично 20% від кількості населення, яке фіксувалося до 24 лютого 2022 року.

В Європі ж перебуває 5 млн 977 тис. українських переселенців. В інших державах ще майже 362 тис. осіб.

Крім того, через війну народжуваність в Україні наближається до світового антирекорду.

За пів року у 2023-му в Україні народилося 96 755 дітей, що на 28% менше в порівнянні з відповідним періодом 2021 року.

 

Читайте також:
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили
Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год Електроенергія може здорожчати до 4 грн/кВт-год
Рада звільнила міністра Кубракова: Він не прийшов на засідання, але пояснив, що з ним це рішення не обговорювали Рада звільнила міністра Кубракова: Він не прийшов на засідання, але пояснив, що з ним це рішення не обговорювали