USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Через війну народжуваність в Україні наближається до світового антирекорду, – ЗМІ

За пів року у 2023-му в Україні народилося 96 755 дітей. Це на 28% менше в порівнянні з відповідним періодом 2021 року
діти
Джерело: відкриті джерела

Ще до початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року рівень народжуваності в Україні був найнижчим у Європі. Зараз українські демографи прогнозують, що цей показник стане найнижчим у світі. Про це пише Forbes із посиланням на дані The Wall Street Journal.

"Кількість народжень за перші шість місяців цього року була на 28% нижчою, ніж за той же період у довоєнному 2021-му – це різке падіння з моменту здобуття Україною незалежності 1991 року", – ідеться у матеріалі.

Автори зауважують, що тенденція до зменшення народжуваності почалася після здобуття країною незалежності, коли економічні потрясіння відправили багатьох українців за кордон у пошуках роботи, а одна дитина стала нормою.

Народжуваність впала на 12% після того, як Росія анексувала Крим та вторглася на схід України у 2014 році.

"Із початком повномасштабного вторгнення, рівень народжуваності в Україні впав приблизно до 1,2. Щоб населення зберігало свою чисельність, на кожну жінку має народжуватись приблизно 2,1 дитини", – йдеться у матеріалі.

Війна викликала виїзд мільйонів жінок та дітей, чоловікам віком від 18 до 60 років його заборонили. Це призвело до фізичного поділу багатьох пар та спонукало інших відкласти народження дітей. Велике питання полягає в тому, як люди будуть поводитися, коли військові дії припиняться і чоловікам знову дозволять покинути країну. У гіршому випадку, на думку демографів, населення України може впасти нижче 30 млн протягом наступних двох десятиліть із приблизно 43 млн напередодні війни, кажуть автори.

Також зазначається, що у найбільшому пологовому будинку Києва цього року народжують близько 250 дітей на місяць, порівняно з 350 до 400 до війни. Цифри були б ще нижчими, якби не наплив жінок, переміщених з інших частин країни.

"За даними видання, певні жінки відкладають вагітність через постійні загрози ракетних ударів, а також через можливий призов чоловіка до армії. Деякі, навпаки, вирішують народжувати, незважаючи на небезпеку та невизначеність війни", – додають автори.

Новини за темою: Українські діти в середньому 920 годин перебували у бомбосховищах

Раніше ми писали, що від початку повномасштабної війни з України виїхало 20% населення.

Зазначалося, що, згідно з даними українського МЗС, станом на 21 червня 2023 року за кордоном перебуває 8 млн 177 тис. українців. Це фактично 20% від кількості населення, яке фіксувалося до 24 лютого 2022 року.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську