USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Глобальне потепління вплине на постачання продовольства у світі, - ООН

Проблеми підвищення температури, спеки та більш інтенсивних посух ставлять під загрозу продовольчу безпеку в багатьох регіонах
посуха

Ілюстративне фото

Джерело: PAP

Світ, ймовірно, зіштовхнеться із серйозними перебоями в постачанні продовольства задовго до того, як глобальна температура підвищиться до 1,5°C, оскільки наслідки кліматичної кризи в поєднанні з дефіцитом води та поганими методами землеробства загрожують світовому сільському господарству. Про це попередив президент конференції Організації Об'єднаних Націй (ООН) з питань опустелювання Ален-Річард Донвахі, повідомляє The Guardian.

За словами фахівця, наслідки посухи поширюються швидше, ніж очікували до того.

"Зміна клімату - це пандемія, з якою ми повинні швидко боротися. Подивіться, як швидко відбувається деградація клімату - думаю, що вона відбувається навіть швидше, ніж ми прогнозували", - сказав Донвахі.

І додав, що усі зациклені на 1,5°C (вище доіндустріального рівня, - ред.), і це дуже важлива мета. Однак насправді, деякі дуже погані речі можуть статися, з точки зору деградації ґрунтів, дефіциту води та опустелювання, набагато раніше досягнення цих 1,5°C.

Донвахі також стверджує, що проблеми підвищення температури, спеки та більш інтенсивних посух і повеней ставлять під загрозу продовольчу безпеку в багатьох регіонах.

Новини за темою: Оголошено тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до/з портів України, – ВМС ЗСУ

"Подивіться на вплив посух на продовольчу безпеку, міграцію населення, інфляцію. Ми могли б мати прискорення негативних ефектів, крім температури", – сказав президент конференції.

Крім того, зауважив, що погана практика ведення сільського господарства погіршує ситуацію. Представник ООН закликав інвесторів приватного сектору залучитися та скористатися можливостями для отримання прибутку.

"Приватний сектор зацікавлений у сільському господарстві та кращому використанні ґрунту.Мова про підвищення врожайності та агролісомеліорацію, яка є ще одним способом для приватного сектору отримати прибуток від інвестицій. І ми повинні бути інноваційними, знаходити нові способи фінансування", - пояснив Донвахі.

Кількість посух у світі зросла

Кількість посух у світі за останні 23 роки збільшилася на 30%, пов’язане з цим опустелювання вже торкнулося чверті земної кулі. А це загрожує "всьому людському існуванню", пише польське видання fakty.tvn24.

За словами експертів, проблема торкається не лише людей, а й тварин. Останніми роками через спеку та посуху скорочується кількість комах, які є кормом для дрібних тварин, що призводить до скорочення кількості доступної їжі по всьому харчовому ланцюжку.

Відзначимо, зміна клімату може спровокувати гігантські смертельні цунамі у Південному океані. Стихії можуть бути спричинені підводними зсувами ґрунту в Антарктиді, повідомляє Space з посиланням на дослідження британських вчених.

Так, науковці виявили, що під час попередніх періодів глобального потепління – 3 мільйони та 15 мільйонів років тому – в Антарктиді утворювалися та сповзали осадові шари гірських порід. Саме вони були причиною величезних хвиль цунамі, які досягали берегів Південної Америки, Нової Зеландії та Південно-Східної Азії.

Новини за темою: Доведеться перемальовувати карти. Вчені прогнозують глобальні кліматичні зміни до 2100 року

Читайте також:
В Україні запускають пілотний проєкт з навчання жінок-водійок автобуса В Україні запускають пілотний проєкт з навчання жінок-водійок автобуса
В В "Укренерго" повідомили, коли покращиться ситуація в енергосистемі
Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про безпеку ядерних об'єктів України, зокрема й ЗАЕС Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про безпеку ядерних об'єктів України, зокрема й ЗАЕС
Як уникнути теплового удару в аномальну спеку: Поради від МОЗ Як уникнути теплового удару в аномальну спеку: Поради від МОЗ