USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Глобальне потепління вплине на постачання продовольства у світі, - ООН

Проблеми підвищення температури, спеки та більш інтенсивних посух ставлять під загрозу продовольчу безпеку в багатьох регіонах
посуха

Ілюстративне фото

Джерело: PAP

Світ, ймовірно, зіштовхнеться із серйозними перебоями в постачанні продовольства задовго до того, як глобальна температура підвищиться до 1,5°C, оскільки наслідки кліматичної кризи в поєднанні з дефіцитом води та поганими методами землеробства загрожують світовому сільському господарству. Про це попередив президент конференції Організації Об'єднаних Націй (ООН) з питань опустелювання Ален-Річард Донвахі, повідомляє The Guardian.

За словами фахівця, наслідки посухи поширюються швидше, ніж очікували до того.

"Зміна клімату - це пандемія, з якою ми повинні швидко боротися. Подивіться, як швидко відбувається деградація клімату - думаю, що вона відбувається навіть швидше, ніж ми прогнозували", - сказав Донвахі.

І додав, що усі зациклені на 1,5°C (вище доіндустріального рівня, - ред.), і це дуже важлива мета. Однак насправді, деякі дуже погані речі можуть статися, з точки зору деградації ґрунтів, дефіциту води та опустелювання, набагато раніше досягнення цих 1,5°C.

Донвахі також стверджує, що проблеми підвищення температури, спеки та більш інтенсивних посух і повеней ставлять під загрозу продовольчу безпеку в багатьох регіонах.

Новини за темою: Оголошено тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до/з портів України, – ВМС ЗСУ

"Подивіться на вплив посух на продовольчу безпеку, міграцію населення, інфляцію. Ми могли б мати прискорення негативних ефектів, крім температури", – сказав президент конференції.

Крім того, зауважив, що погана практика ведення сільського господарства погіршує ситуацію. Представник ООН закликав інвесторів приватного сектору залучитися та скористатися можливостями для отримання прибутку.

"Приватний сектор зацікавлений у сільському господарстві та кращому використанні ґрунту.Мова про підвищення врожайності та агролісомеліорацію, яка є ще одним способом для приватного сектору отримати прибуток від інвестицій. І ми повинні бути інноваційними, знаходити нові способи фінансування", - пояснив Донвахі.

Кількість посух у світі зросла

Кількість посух у світі за останні 23 роки збільшилася на 30%, пов’язане з цим опустелювання вже торкнулося чверті земної кулі. А це загрожує "всьому людському існуванню", пише польське видання fakty.tvn24.

За словами експертів, проблема торкається не лише людей, а й тварин. Останніми роками через спеку та посуху скорочується кількість комах, які є кормом для дрібних тварин, що призводить до скорочення кількості доступної їжі по всьому харчовому ланцюжку.

Відзначимо, зміна клімату може спровокувати гігантські смертельні цунамі у Південному океані. Стихії можуть бути спричинені підводними зсувами ґрунту в Антарктиді, повідомляє Space з посиланням на дослідження британських вчених.

Так, науковці виявили, що під час попередніх періодів глобального потепління – 3 мільйони та 15 мільйонів років тому – в Антарктиді утворювалися та сповзали осадові шари гірських порід. Саме вони були причиною величезних хвиль цунамі, які досягали берегів Південної Америки, Нової Зеландії та Південно-Східної Азії.

Новини за темою: Доведеться перемальовувати карти. Вчені прогнозують глобальні кліматичні зміни до 2100 року

Читайте також:
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
Погода у травні цього року буде теплішою, ніж зазвичай, – Погода у травні цього року буде теплішою, ніж зазвичай, – "Укргідрометцентр"
До України знову прийшов пил із Сахари До України знову прийшов пил із Сахари
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн