USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Зміни клімату можуть призвести до смертельних цунамі в Південному океані, – дослідження

Оскільки океани нагріваються через зміну клімату, дослідники вважають, що існує ймовірність повторного виникнення цунамі
цунамі
Ілюстрація художника хвилі цунамі, яка готова завалитися на пляж
Джерело: відкриті джерела

Зміна клімату може спровокувати гігантські смертельні цунамі у Південному океані. Стихії можуть бути спричинені підводними зсувами ґрунту в Антарктиді, повідомляє Space з посиланням на дослідження британських вчених.

Так, науковці виявили, що під час попередніх періодів глобального потепління – 3 мільйони та 15 мільйонів років тому – в Антарктиді утворювалися та сповзали осадові шари гірських порід. Саме вони були причиною величезних хвиль цунамі, які досягали берегів Південної Америки, Нової Зеландії та Південно-Східної Азії.

Оскільки океани нагріваються через зміну клімату, дослідники вважають, що існує ймовірність того, що ці цунамі можуть виникнути знову.

"Підводні зсуви є серйозною геонебезпекою, яка може спровокувати цунамі, що можуть призвести до величезних людських втрат", – заявила викладачка кафедри гідрографії та дослідження океану в Університеті Плімута у Великій Британії Дженні Гейлз.

Вчені вперше знайшли докази стародавніх зсувів біля Антарктиди

У 2017 році в східній частині моря Росса під цими зсувами знайшли шари осаду, наповнені скам’янілими морськими істотами, відомими як фітопланктон. У 2018 році вчені повернулися у цей район і глибоко бурили морське дно, щоб витягти керни осадових відкладень.

Так, вчені дізналися, що шари осадів утворилися протягом двох періодів: один близько 3 мільйонів років тому в теплий період середини пліоцену, а інший приблизно 15 мільйонів років тому також під час потепління клімату. У ці епохи води навколо Антарктиди були на 3 градуси теплішими, ніж нині. Це призводило до спалахів цвітіння водоростей, які після відмирання наповнювали морське дно насиченим і слизьким осадом, що призводило до зсувів.

"Під час подальшого холодного клімату та льодовикових періодів ці слизькі шари були перекриті товстими шарами грубого гравію, перенесеного льодовиками та айсбергами", – зауважив директор Антарктичного дослідницького центру Університету королеви Вікторії Роберт Маккей.

Новини за темою: Доведеться перемальовувати карти. Вчені прогнозують глобальні кліматичні зміни до 2100 року

Що призвело до утворення цунамі?

Точна причина минулих підводних зсувів у регіоні невідома, але дослідники знайшли найімовірнішу: танення льодовика через потепління клімату. Саме ці зсуви призводили до землетрусів, а ті своєю чергою викликали інші зсуви, наслідком яких ставали цунамі.

Масштаб і розмір стародавніх океанських хвиль невідомі, але вчені відзначають два відносно недавні підводні зсуви, які спричинили величезні цунамі з людськими втратами.

Йдеться про цунамі Гранд Бенкс 1929 року, яке спричинило хвилі заввишки 13 метрів і вбило близько 28 людей біля узбережжя Канади Ньюфаундленд. А також про цунамі у Папуа Новій Гвінеї 1998 року, що забрало 2200 життів.

Оскільки багато шарів осаду поховані під морським дном в Антарктиді, а льодовики на вершині суші повільно тануть, дослідники попереджають, що майбутні зсуви та цунамі можуть повторитися.

Новини за темою: Світові льодовики за 10 років втратили понад 2700 мільярдів тонн льоду через зміну клімату: Чим це загрожує людству
Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів