USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Паперові рахунки за світло зберігати не треба: В YASNO розвіяли міф

В українців побутує чимало міфів про паперові рахунки, зокрема, що паперову квитанцію варто зберігати три роки
квитанція платіжка
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Чимало українців вважають, що паперові рахунки за електроенергію варто зберігати. Однак це міф, повідомляє YASNO.

"Достатньо електронної квитанції про оплату за електроенергію, яку ви завжди можете переглянути в своєму особистому кабінеті YASNO та завантажити. Онлайн-квитанція про оплату має ту саму силу, як і друкована", – зазначили в компанії.

Суму до сплати також можна дивитися на зручних онлайн-сервісах:

Міфи про паперові рахунки за електроенергію

Ще влітку минулого року генеральний директор YASNO Сергій Коваленко наводив приклади найпоширеніших міфів про паперові рахунки, які в компанії чули від клієнтів.

Паперовий рахунок потрібно зберігати три роки. Раніше рахунки були розділені на два блоки: квитанція та повідомлення. Коли клієнт сплачував за таким рахунком, повідомлення забирав банк, поштове відділення чи інша установа, яка приймала платіж і потім передавала їх енергопостачальній компанії. На підставі таких повідомлень працівники енергопостачальних компаній вносили інформацію про оплату у свої бази даних. А квитанція була в клієнта і на ній банк робив відмітку про суму отриманого платежу і дату його сплати. Тому, у разі якщо в наступних рахунках не відображалась оплата – клієнт міг прийти в абонвідділ енергопостачальної компанії показати, які у нього є квитанції, й інформація так вносилася в облікову базу.

Якщо треба буде довести, що сплатив за електроенергію, треба показати паперовий рахунок. Фінансові установи сьогодні не ставлять відміток про оплату на паперових рахунках за електроенергію, а лише видають чек про прийняту оплату. Якщо виникне потреба підтвердити оплату за спожиту електроенергію, то клієнтові необхідно пред’явити банківську квитанцію/чек про оплату або скріншот оплати з інтернет-банкінгу, чи витяг з банку. Паперовий рахунок за електроенергію – не є підтвердженням оплати.

Новини за темою: У липні – серпні проситимемо українців максимально економити електроенергію, не виключені й підвищення тарифів, – міністр енергетики

Паперовий рахунок – це документ, а електронний – ні. Відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії для здійснення розрахунків, за фактично спожиту електричну енергію постачальник має сформувати та виставити клієнту платіжний документ у паперовій або електронній формі. Кожен клієнт обирає самостійно, який формат рахунка використовувати. Зробити це можна одним кліком в особистому кабінеті.

Краще мати і паперовий, і електронний рахунки, тоді точно це дозволить перестрахуватися у разі втрати квитанції про оплату. Доказом оплати є банківський чек. При цьому історія операцій в банках зберігається тривалий час, тому за необхідності банк може надати клієнту документи, що підтвердять всі здійснені ним оплати. Паперовий рахунок за електроенергію повністю дублює інформацію, яка доступна 24/7 для клієнтів, які використовують особистий кабінет. Її можна переглянути та завантажити за весь період користування послугами електропостачальника. 

Ніхто не використовує електронні рахунки і особистий кабінет. Рахунок в особистому кабінеті з’являється раніше, то ж потреби чекати листоношу немає і можна оплатити за спожиту електроенергію уже після 10 числа. Також після здійснення оплати клієнт може зайти у свій особистий кабінет та переконатися, що гроші надійшли на рахунок постачальника.

Новини за темою: Усіх підряд відключати не будуть: У Yasno пояснили, хто може залишитися без світла через борги

Зауважимо, світло не відключатимуть тим українцям, чий борг за електропостачання нижче за половину прожиткового мінімуму, тобто 1 тис. 514 гривень. Нині на законодавчому рівні не визначено мінімальну суму боргу, за якої можуть відключити енергопостачання. Однак згідно з ринковими умовами підключення повторне відбувається коштом споживача, розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук.

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель
"Укренерго" анонсувало відключення світла для промислових споживачів
Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко